Belföld

Letartóztattak egy női és egy férfi ortopéd orvost és több cégvezetőt

police.hu
police.hu

Letartóztatott a Pécsi Járásbíróság három nőt és négy férfit  bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt. Értesüléseink szerint egy női és egy férfi ortopéd orvos, s több cégvezető is van a letartóztatott személyek között.

A Pécsi Törvényszék az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői megszerezték magánszemélyek személyes és orvosi adatait és ezeket átadták a velük együttműködő, elsősorban ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik ezen adatok felhasználásával, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül, valótlan tartalmú vényeket állítottak ki.

A vények alapján a cégek legyártották a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközöket, jellemzően gyógycipőt, majd a cégek képviselői a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől igényelték a támogatási összeget, melyet az alapkezelő kiutalt nekik.

A fenti módszerrel az érintett három cég 2021 január elseje és 2022. szeptember 20. között csaknem 400 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek a jogosulatlanul visszaigényelt támogatásokkal. A bűncselekményt a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői tettesként, míg a közreműködő orvosok bűnsegédként követték el.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények kettőtől nyolc, illetve öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Az ügyben hét személynek rendelték el a letartóztatását egy hónapra.

Az ügyész valamennyi gyanúsított vonatkozásában tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsítottak és védőik szabadlábra helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedésért fellebbeztek.

Kapcsolódó
Kommandósok csaptak le hat ortopéd orvosra és nyolc cégvezetőre – fotók, videók
Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos csalások miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik