Belföld

21 Kutatóközpont: Orbán a legnépszerűbb, Donáth, Karácsony követi 

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormányfő és a főpolgármester fej-fej mellett áll elutasítottságban.

A 21 Kutatóközpont friss felmérésében a legismertebb ellenzéki politikusok kedveltségét/elutasítottságát vetette össze Orbán Viktoréval. A Telex ismerteti a Momentumnak is dolgozó cég kutatását, amely a párt szombaton visszatérő EP-képviselőjét, Donáth Annát hozta ki a legnépszerűbb ellenzéki politikusnak.

A népszerűségi listát Orbán Viktor (44%) vezeti, Donáth Anna (40%) és Karácsony Gergely (35%) előtt. A dobogóról lecsúszva 4. Kunhalmi Ágnes (34%), akit Toroczkai László (32%), Dobrev Klára (30%), Gyöngyösi Márton (25 %) és Gyurcsány Ferenc (13%) követ.

Az elutasított politikusok (semmiképpen sem látnák szívesen fontos politikai szerepben) listáján a DK elnökét (67%) felesége (45%) és fej fej mellett a kormányfő (40%) és a főpolgármester (40%) követi. Mögöttük a sorrend: Kunhalmi Ágnes (30%), Toroczkai László (29%), Donáth Anna (25%), Gyöngyösi Márton (21%.)

Orbán Viktor elutasítottsága az ellenzéki oldalón kiugró, 83 százalékos, de Gyurcsány Ferencet is elutasította az ellenzéki szavazók 50 százaléka. Dobrev Klárát az ellenzékiek 59 százaléka szívesen látná fontos politikai szerepben, csak 17 százalék utasítja el élesen, nála jobban csak Donáth Annát és Karácsony Gergelyt kedvelik.

A főpolgármestert a bizonytalanok és Mi Hazánk szavazók is jóval kevésbé utasítják el, mint a DK EP-képviselőjét. Karácsony politikai szerepvállalását az ellenzéki válaszadók 69 százaléka támogatja, és csak 13 százalék utasítja el.

Donáth Anna általános elutasítottsága 25 százalékos, az ellenzékiek 76 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, 5 százaléka tartja ellenszenvesnek.

Toroczkai Lászlót a kormánypártiak jóval nagyobb arányban kedvelik (42%) és kisebb arányban utasítják el (13%), mint az ellenzékiek. A Jobbik elnökét, Gyöngyösi Mártont mindkét rangsorban alacsony pontszámokat kapott, ami azt jelenti, hogy a többség leginkább közömbösen áll hozzá.

Módszertan

A felmérés adatait január 18. és 23. között vették fel, ezer ember telefonos megkérdezésével. Az eredmények reprezentatívak korra, nemre, iskolai végzettségre és településtípusra, és +/- 3 százalékkal térhetnek el attól, ami a teljes sokaság megkérdezése után jött volna ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik