Belföld

Brutálisan fölfelé korrigálták a 2021-es turisztikai támogatásokat

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Közérdekű adatigénylésünk nyomán kiderült az is, hogy 2022-ben kik és mennyi turisztikai támogatást kaptak.

A 24.hu közérdekű adatigénylése kellett ahhoz, hogy kiderüljön: 2021-ben nem 84, hanem 131 turisztikai támogatást osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt., és ezek összege a korábban ismert 9,7 milliárd helyett bő 19 milliárd forint volt. Azért kértük ki a két évvel ezelőtti adatokat is, mert a Kisfaludy 2030 weboldalán ugyan közzétették a 2021-es támogatotti listát, viszont több jel is arra utalt, hogy a táblázat nem teljes, magyarán nem tüntették fel az összes kedvezményezettet.

Az igénylésünkre kiadott listából tudtuk meg, hogy 2021-ben 960 millió forintos támogatást ítéltek meg a versegi Fenyőharaszt Kastélyszállónak, amely Schmidt Máriáék érdekeltsége, a társaságban a családi cégük révén Ungár Péter, az LMP társelnöke is tulajdonos. A megítélt támogatást viszont végül visszavonták.

Ez a Magyar Turisztikai Ügynökség döntése volt

– válaszolta érdeklődésünkre Dobák Zsolt. A kastélyszálló igazgatója azt viszont már nem árulta el, hogy támogatás híján is megvalósítják-e a tervezett fejlesztést.

Nem csak Schmidtéktől vette el az állam az egyszer már odaítélt közpénzt, ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, több mint 56 milliárd forint turisztikai támogatást vontak vissza.

Varga Jennifer / 24.hu Schmidt Mária

Ugyanakkor az eredeti, a honlapon közzétett 2021-es támogatotti listában még csak nyolc, vendéglátóhely-fejlesztésre szánt állami támogatást szerepelt, miközben adatigénylésünknek köszönhetően kiderült: tavalyelőtt összesen 22 vendéglátós kapott a vissza nem térítendő állami milliókból. Olyan luxuséttermekkel és borászatokkal bővült a 2021-es lista, mint

  • a budapesti Gerbeaud Kávéház (73 millió forint),
  • a Kiosk (40 millió),
  • a Bábel étterem (40 millió),
  • a Biarritz étterem és kávézó (56 millió),
  • a balatonfüredi Figula Pincészet (40 millió),
  • a csopaki Jásdi Pince (40 millió),
  • és vissza nem térítendő támogatást kapott Gianni Annoni cége, a GEPPO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is (70 millió).

Utólag derült ki, hogy 2021-ben közpénzhez jutott az Erdélyi Téli Sportok Egyesület (180 millió forint), az Oszkó Péter volt pénzügyminiszter cégének tulajdonában lévő Művészvölgy Kúria Településfejlesztési Nonprofit Kft. (425 millió forint), míg egy szerencsi cukrászatot üzemeltető cég, a Halász Produkt Cukrászati és Kereskedelmi Kft. 367 milliós támogatáshoz jutott. Egy 2,5 milliárdos tétel is kimaradt a korábbi változatból – egy új, prémium kategóriás sárvári hotelre jutott ennyi.

Természetes, hogy az állam segíti a turisztikai szereplőket, ám a pénzek kiosztásának átláthatatlansága továbbra is aggályos. Ezen összegek jelentős része ugyanis egyedi támogatás, melyekről egy személyben Guller Zoltán dönt. Illetve ő döntött akkor, amikor az MTÜ vezérigazgatója volt, és lapunk pert nyert a turisztikai ügynökséggel szemben az eltitkolt támogatások ügyében. Guller jelenleg igazgatósági elnök az MTÜ-nél.

Guller Zoltán 2021-ben egyébként arról beszélt, hogy nincs tervben újabb szálláshely-támogatás.

Én kivonnám most már a kormányzatnak ezt a direkt támogatását a turizmusból

– mondta egy fonyódi kerekasztal-beszélgetésen, hozzátéve, hogy „a vendéglátást szeretnénk rendbe rakni, és a gyógyhelyekkel kell valamit kezdeni.”

Varga György / MTI Guller Zoltán

2022-ben ugyan már tényleg kevesebb vissza nem térítendő támogatást osztott ki az állam, de még így is 14 milliárd 379 millió forintra rúg az összeg, derül ki a támogatotti listából, mely közérdekű adatigénylésünk után vált nyilvánossá az állami cég weboldalán. Nagy meglepetés nincs a névsorban: a legnagyobb állami támogatást egy Tiborcz Istvánhoz közeli vállalkozás kapta, és szokás szerint több határon túli cég, valamint jó néhány luxusétterem is közpénzhez jutott.

A legnagyobb összeget a Galya Top Property Kft. zsebelte be, amely 3,9 milliárdos állami támogatásban részesült. A galyatetői szálloda a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotelstől került a Galya Top Property Kft.-hez, mely tavaly májustól a Central European Opportunity Magántőkealap alá tartozik.

A Galya Top Property Kft. ügyvezetője 2022 szeptemberéig Tiborcz István üzlettársa, Komonczi Zsolt volt. A Central European Opportunity II. Magántőkealap a Forbes cikke szerint az Equilor Alapkezelő Zrt. befektetési alapja, melyet 2021 márciusában vettek nyilvántartásba. A magántőkealap több szálon is köthető Orbán Viktor vejéhez. Egyrészt az Equilor Alapkezelő Zrt. többségi tulajdonosa az Equilor Befektetési Zrt., melynek résztulajdonosa és vezérigazgatója Szécsényi Bálint, aki aktív üzleti kapcsolatot ápol Tiborcz Istvánnal. Másrészt augusztusban a Gránit Bank is betársult a zrt.-be, a bankban pedig Tiborcz még 2021 végén szerzett részesedést a BDPST Zrt.-n keresztül.

Helyesbítés

Cikkünkben tévesen írtuk, hogy az Equilor Befektetési Zrt. tulajdonosa az Equilor Alapkezelőnek, így a Gránit Bank tavaly nyári, Equilor Befektetési Zrt.-t érintő tulajdonszerzése sem érintette az Equilor Alapkezelőt. Az Equilor Befektetési Zrt. és az Equilor Alapkezelő tulajdonosi összetétele között van átfedés, ugyanis az Opten adatai szerint a Közép-Európai II. Magántőkealap mindkettőben résztulajdonos. A Dirket 36 nemrég közzétett, óriási vagyonokat rejtő magántőkealapkról szóló cikkében arról ír, hogy „a Közép-Európai I. és Közép-Európai II. nevű magántőkealapokat Tiborcz István üzlettársához és barátjához, Szécsényi Bálinthoz is lehet kötni, mert az azokat kezelő céget ő vezeti. A tényleges tulajdonosi nyilvántartásban megjelölt tulajdonos azonban nem Szécsényi Bálint, hanem egy bizonyos Hornung Áron, aki szintén kapcsolódik Tiborcz István üzleti köreihez.”

A kiosztott 2022-es támogatásokkal rövid cikkben foglalkozott a Transparency International, ebben kiemelik, hogy a támogatottak között ismét feltűnik Szabadics Zoltán, az MTÜ felügyelete alatt működő Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. igazgatósági elnöke, aki építőipari cégével Mészáros Lőrinc vállalkozásainak konzorciumi partnereként szokott indulni a közbeszerzéseken. Szabadics különböző érdekeltségeinek 2018 óta minden évben csurrant-cseppent turisztikai támogatás, így az elmúlt években 3,6 milliárd forintnyi segítséget nyújtott számára az állam, amit tavaly újabb 136,8 millió forinttal tetéztek.

Szokás szerint a határon túlra is osztott pénzt az MTÜ:

  • az adatbázis szerint 252 millió forintos támogatást kapott a Babos-Forró Estate Srl. a Sepsibesenyőn található Babos-Forró kúria fejlesztésére.
  • 151 millió forint jutott a Sylvania Srl. nevű vállalkozásnak, az Átlátszó cikke szerint ez a Maros megyei tanács elnökének, Szováta volt polgármesterének, Péter Ferencnek a családi cége. Hogy pontosan mire ment a támogatás, az az adatközlésből nem derül ki, de az oknyomozó portál korábban arról írt, hogy Péter két turisztikai projektbe is belekezdett. Egyrészt családi vállalkozása a város fő turisztikai látványosságától, a Medve-tótól mintegy 200 méterre tervezett panziót felépíteni, és Bernády György egykori villáját is újraépítenék.
  • A Toreldo Srl.-t 120 millióval segítette a magyar állam, feltehetően a cég nyárdászeredai étteremét újítják majd fel ebből a támogatásból.
  • A Gyimesközéplokon bejegyzett Tatros Part Srl. pedig egy táborhelyet működtet a településen, talán ennek fejlesztésére kapott 68 millió forintot.

Made with Flourish
Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik