Belföld

Sztrájkolni akartak a tatai általános iskola pedagógusai, erre az igazgató tanítás nélküli munkanapot rendelt el

Tatán, a Kőkúti Általános Iskolában a tanárok nagy része előzetesen bejelentette, hogy hétfőn, kedden és szerdán csatlakozik a szakszervezetek által meghirdetett egyhetes országos pedagógussztrájkhoz, csakhogy az iskola igazgatója hétfőn reggel tanítás nélküli munkanapot rendelt el, majd ugyanezt tette kedden is, így a csatlakozó pedagógusok hivatalosan nem tudtak sztrájkolni, számolt be róla a Telex.

Az iskola Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a tantestület 90 százaléka döntött úgy, hogy 2023. január 23-25-ig minden jogszabályt betartva, előre tervezetten és szervezetten sztrájkba lép. Ez hétfő reggelig reálisnak is tűnt, de az intézmény vezetője 9-kor tanítás nélküli munkanapot rendelt el az iskolában.

Kedden a tanárok újra sztrájkolni akartak, ugyanúgy elkezdődött a munkabeszüntetés reggel 8-kor, de az intézményvezető ismét tanítás nélküli munkanapot rendelt el.

A sztrájkot eredetileg háromnaposra tervezték, viszont szerdán már rendes tanítás volt az iskolában.

Az egyik szülő a történtek után nyílt levelet írt a tankerület igazgatójának. A Telexhez szintén eljutott levélből az derül ki, hogy hétfőn, a tervezett sztrájk első napján kora délután KRÉTA-üzenetet kaptak a szülők, amiben az állt: a „kialakult jogi helyzet értelmezése miatt” a tantestület a sztrájk időtartamát módosította, így szerdán már lesz tanítás.

Valószínűleg a történtek hatására döntötték el a sztrájkhoz csatlakozó tanárok, hogy január 30-tól kéthetes munkabeszüntetésbe kezdenek, amit már be is jelentettek az igazgatónak.

Mint írták,

nem hagyjuk, hogy törvénytelen módszerekkel akar elhallgattatni minket a munkáltatónk! A gyermekek joga azzal sérül igazán, hogy figyelmen kívül hagyják a döntéshozók az érdekeiket. Magyarországon nem biztosított az esélyteremtő, minőségi oktatás az óvodától az egyetemig, pedig ez lenne az érdeke minden gyermeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik