Belföld

Forró víz égetett össze egy másfél és egy két és fél éves gyereket Miskolcon, elítélték a nőt

Megszületett az ítélet annak a nőnek az ügyében, akinek a hanyagsága miatt forró vízzel égette össze magát két kisgyermek Miskolcon. Az asszonnyal szemben gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó súlyos testi sértés vétsége, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A Miskolci Törvényszék által megállapított tényállás szerint a nő a Miskolc-Bábonyibérc városrész közelében lévő ingatlan egyik szobájában tartózkodott a három hónapos gyermekével, míg a konyhában játszott az akkor másfél éves gyermeke, illetve a sógornőjének két és fél éves kisfia. A sógornő vizet forralt egy fazékban, majd kiment az udvarra. Amíg kinn volt, addig ráömlött a forró víz az ott játszó két nagyobbik gyerekre.

A vádban foglaltaktól eltérően a bíróság nem látta megállapíthatónak, hogy a sógornő a terheltre bízta volna a konyhában játszó gyermekeket, ahogyan az sem volt bizonysággal rekonstruálható, hogy mi történt azelőtt, hogy a gyerekekre ömlött a forró víz.

Az asszony terhére az róható a bíróság álláspontja szerint, hogy a másfél éves kisfia vonatkozásában nem tett eleget szülői gondozási kötelezettségének, távolléte idejére nem gondoskodott a felügyeletéről, hanyag szülői magatartás tapasztalható részéről. E körben a nő is beismerő vallomást tett.

A bíróság a terheltet gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó súlyos testi sértés vétsége miatt mondta ki bűnösnek és őt 1 év, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A nőt bizonyítottság hiánya miatt felmentették a két másik vádban foglalt bűncselekmény alól

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő részbeni, az első bűncselekményre vonatkozó beismerő vallomását, megbánó magatartását és gondatlanságának enyhébb fokát. Súlyosító körülményként esett latba az, hogy közeli hozzátartozója sérelmére követte el a bűncselekményt. Az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik