Belföld

Telex: több esetben jogtalanul kérte vissza az autóvásárlási támogatást a Magyar Államkincstár

EMMI
EMMI

Nemrég a Telex nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy az állam pár tízezres köztartozások miatt elkezdte visszakérni a 2,5 millió forintos nagycsaládos autótámogatások egy részét. A portál most újabb cikket közölt a témában, melyben már arról írnak, hogy a Magyar Államkincstár több esetben nem tartotta be a jogszabályt, és nem figyelmeztette a 2021 szeptembere előtt pályázókat, hogy régi tartozásukat fizessék ki.

A MÁK azt állította, hogy csak akkor fizettetik vissza a támogatást, ha az Államkincstár előzetes felszólítása ellenére sem rendezi köztartozását az érintett, amire 14 napot adnak. Csakhogy az eddig a Telexnél jelentkező családok egybehangzó állítása, illetve a birtokukban lévő dokumentumok szerint a MÁK nem küldött külön felszólítást, hogy rendezzék évekkel korábbi köztartozásukat. Ehelyett rögtön brutális eszközhöz nyúlt: határozatban követelte vissza tőlük a több millió forintos autópénzt két héten belül, arra hivatkozva, hogy a kifizetetlen köztartozások miatt jogalap nélkül kapták meg. Azt is leírták, hogy az autókat csak akkor adhatják el a hasonló helyzetben lévők, ha már visszafizették a támogatást, vagyis ennél korábban az eladásból származó pénzre sem számíthatnak.

A portál szerint visszamenőleg is lehetőséget kell adni a 2021 szeptembere előtt pályázóknak, hogy fizessék be a köztartozásukat, és csak akkor lehet tőlük visszakérni az autóvásárlási támogatást, ha ezt nem teszik meg.

Egy neve elhallgatását kérő ismert tévés műsorvezető családja pontosan ebben a helyzetben találta magát, amikor 2022 elején megkapta az Államkincstár határozatát, amelyben több mint 2,5 millió forint autóvásárlási támogatás visszafizetésére szólították fel. Ők végül beperelték az Államkincstárt, és mint kiderült, a tévés autóvásárlási támogatásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hibázott, tévesen könyvelte le az illető 2018-as és 2019-es adóbevallásában szereplő családi adókedvezmény megosztását. Így ezeknek a hibás adóbevallásoknak a nyomán szintén tévedésből a nyilvántartásba került 39 ezer forint köztartozás. Az ügy sikeresen lezárult miután az Államkincstár lemondott a követeléséről, a tévés pedig elállt a pertől, hiszen nem kellett visszafizetnie a támogatást.

Hasonló történet Edináé is, aki a felszólítás hatására úgy döntött, részletekben, évek alatt fizeti majd vissza a 2,5 millió forintot, noha a 2019-ben még meglévő 15 500 forint tb-tartozását 2020-ban kifizette. Vagyis, ha az Államkincstár ellenőrizte volna, hogy a felszólítás kiküldésekor egyáltalán tartozik-e az államnak Edina, azt találta volna, hogy nem.

További részletek a témával kapcsolatban a Telex cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik