Belföld

Két év börtönt kapott az Iszlám Államot a neten dicsőítő magyar férfi

Két éves börtönbüntetésre ítélte háborús uszítás miatt a Budapest Környéki Törvényszék T. Dominikot, akit azzal vádolt a Pest Megyei Főügyészség, hogy ingernetes propagandával dicsőítette az Iszlám Államot, és annak harci módszereit. A szerdai döntés nem jogerős.

A 444.hu cikke szerint T. Dominik, aki részben algériai származású, korábban nem vallotta bűnösnek magát, és ragaszkodott hozzá, hogy nem állt szándékában bárkit is terrorcselekményre buzdítani.

A vádiratban az szerepelt, hogy a férfi már évek óta érdeklődött a terrorista módszereket hirdető szervezetek, így az Iszlám Állam iránt is, valamint hogy kivégzésekről készült videókat nézett. Az ügyészségi közleményben írtak egy keveset az ügy hátteréről is: eszerint a terrorista propaganda ma jellemzően az interneten zajlik, és mivel a nagy tartalomszolgáltatók törlik az efféle tartalmakat, a szimpatizánsok nem nyilvános fórumokon osztják meg ezeket. A vád szerint T. Dominik olyan kapcsolatokat épített ki, amelyek segítségével beléphetett ilyen oldalakra.

Az ügyészség azzal vádolta a férfit, hogy regisztrált egy németországi zenemegosztó platformra, majd oda két különböző felhasználónéven is úgynevezett naseed-okat, buzdító énekeket töltött fel, amelyek közül némelyek előállítói az Iszlám Állam sajtósai voltak, és ezek értelemszerűen az Iszlám Államot dicsőítették, terrorista módszerek bevetésére buzdítottak. T. Dominik csatornájának 41 követője volt, és a feltöltött tartalmakat (2018 és 2019 között összesen 18 fájlt töltött fel a felületre) bárki megtekinthette. Volt olyan naseed, amely 733 like-ot kapott. A vádirat része volt az is, hogy a férfi netes beszélgetésekben magát úgy határozta meg, mint aki ugyan nincs közvetlen összeköttetésben az Iszlám Állammal, de annak segítője.

Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője tavaly azt mondta a 24.hu-nak, hogy három év szabadságveszést és három év közügyektől eltiltást kértek a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére. A szóvivő azt is közölte, hogy T. Dominik azzal védekezett, hogy nem értette a dicsőítő énekek tartalmát, és nem az volt a célja, hogy népszerűsítse az Iszlám Államot.

T. Dominik elfogásáról még 2021 októberében számolt be a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János az M1 hétfő esti műsorában. Hajdu akkor elmondta, hogy ez az ügy összefügg a nem sokkal korábban elfogott, magát iszlamistának valló, fiatal magyar férfi, V. Kende ügyével, aki többféle terrortámadást tervezett Magyarországon. V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését T. Dominikkal. Ezzel nagyjában egyszerre érkezett információ a német rendőrségtől is arról, hogy a férfi miket osztott meg online. V. Kendét azóta első fokon 3 év 8 hónapos szabadságvesztésre ítélték terrorcselekmény előkészülete miatt.

A fiatalember eddig 16 hónapot töltött letartóztatásban, mostantól szabadlábon védekezik. Mivel a büntetésébe ez az idő beleszámít, ráadásul kétharmad letöltése után feltételesen szabadulhat, így, ha másodfokon nem kap súlyosabb ítéletet, már nem kell visszamennie a börtönbe.

Az ítélet ellen mindkét oldal fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik