Belföld

„Kéne valami rendelet” – újabb részletek Schadlék lehallgatott telefonbeszélgetéseiről

Újabb hangfelvételek szivárogtak ki a nyomozati anyagok közül azokból a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, amiket a végrehajtói kar vezetője, Schadl György folytatott az igazságügyi tárca vezetőivel, köztük Völner Pál volt miniszterhelyettessel.

A Blikk által közölt felvételek szerint Schadl Völnerrel beszélt az egyetemi vizsgákról is, hogy miként lökdösik át a végrehajtási szakjogász képzésen a hallgatókat, amit azért kellett elvégezni, mert feltétele volt a végrehajtói pályázatoknak.

„Meg azt mondom, az egyetemekre nem panaszkodhatnak a hallgatók, mert amíg tudták, azért tartották őket, tehát nem mondhatni, hogy rosszindulatúak voltak” – mondta Völner Schadlnak, akivel beszélgettek a végrehajtói helyekre kiírt pályázatokról is.

Völner: „Szerintem így egyben jobb, mert egybe írjuk ki, és akkor gyakorlatilag nem kell ugyanazokat az embereket többször…”

Schadl: „Ez így van, ez így van, mert egyébként, aki ugye, nem kerül be, ha négy csomagba írjuk ki, akkor mind a négyszer el fog jönni, mind a négyszer meg kell hallgatni.”

Még érdekesebb az a beszélgetés, amelyet Schadl nem Völnerrel, hanem az igazságügyi tárca egy másik vezetőjével folytatott, azonban az ő személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Itt egy renitens végrehajtóval gyűlt meg a gondjuk, aki feljelentéseket tett, és azzal fenyegetett, hogy feljelenti Völnert és Varga Judit igazságügyi minisztert bűnpártolásért.

Schadl: „De addig is kéne valamiféle rendelet, amit kurva gyorsan össze kell pakolni. Mi összerakunk egy tervezetet, de nagyon égeti a talpunkat a sztori, mert a…”

X.: „Nálunk marad a sztori, az IM-ben marad ez a rendelet. Nem kell vele megvárni a hatóságot.”

Schadl: „Nem. Ezt egy hónapon belül meg kell szülnünk. Meg addig is gondolkodjál már rajta légy szíves, milyen állásfoglalást, akármit tudunk kiállítani, mert a P. lett a helyettes (P. egy másik végrehajtó – a szerk.), és elvitte az iratokat, és az R. már ott tart, hogy feljelentette a P.-t, bűnpártolásért, már feljelentette K.-t, és előre fenyegetőzik, hogy feljelenti a Varga Juditot bűnpártolással, meg a Völnert is.”

Mint ismert, Völner Pált vesztegetéssel vádolja az ügyészség, a vádirat szerint összesen 83 millió forint kenőpénzt fogadott el Schadltól a végrehajtói kinevezések megbundázásáért cserébe. Schadl több mint egy éve ül letartóztatásban, ő 885 millió forintot kért a végrehajtói helyekért. Schadlra tíz, Völnerre nyolc év börtön kiszabását kérte az ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik