Belföld

Szabó Tímea a Fidesz bosszújának tartja mentelmi joga felfüggesztését

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A Párbeszéd politikusa közölte, az igazsággal felvértezve, a gyerekek jogait képviselve megy Bús Balázs ellen a bíróságra.

Az Országgyűlés szerdán felfüggesztette Szabó Tímea mentelmi jogát egy olyan magánvádas ügyben, amelyben a Mentelmi bizottság, követve eddigi gyakorlatát, ennek éppen ellenkezőjét javasolta. Szabó Tímeát Bús Balázs jelentette fel rágalmazásért, mert a Párbeszéd polit.kusa azt állította, Óbuda polgármestereként évekkel korábban asszisztált egy pedofil bűncselekmény-sorozathoz.

Itt nem az számított, hogy nekem van igazam, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP megsértődött, amiért kimondtam az igazat

– mondta a Népszavának Szabó Tímea. Szerinte a döntés azt üzeni, a mentelmi jogot a kormánypártok „politikai bunkósbotként” kezdték használni, hiszen harminc éve övé a második olyan eset, amikor a több évtizedes szokásjogot felrúgták.

Az Országgyűlés döntéséről Hack Péter jogász azt mondta, rossz, hogy magánvádas ügyben nincs automatikus felfüggesztés, de ennél is rosszabb, ha ez szelektíven, „ki tudja milyen szempontok alapján mérlegelve” történik. A tanszékvezető egyetemi tanár azt tartaná  célravezetőnek, ha a pártok megindokolnák, amikor felülbírálják a mentelmi bizottság javaslatát.

A lapnak a testület KDNP-s elnöke, Hargitai János azt mondta, a közvádas bűncselekményeknél nincs vita a kiadásról, de  a magánvádas bűncselekményeknél fennálló, a mentelmi jogot fenntartó gyakorlatukat ő is problémásnak tartja. Szerinte Szabó Tímea szavazás előtti felszólalása is szerepet játszott mentelmi joga felfüggesztésében. Hargita János meggyőződése, ha nem szólal meg,

a többség nem ment volna szembe a mentelmi bizottság javaslatával. Ő gyakorlatilag ennek megágyazott.

Szabó Tímea a döntés után Facebook-oldalán azt írta, az igazsággal felvértezve, a gyerekek jogait képviselve megy Bús Balázs ellen a bíróságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik