Belföld

Alkotmánybíróságon támadták meg a tavaly nyári nyugdíjemelést

CSANÁDI MÁRTON / 24.HU
CSANÁDI MÁRTON / 24.HU
Egy baranyai nyugdíjas nyújtott be alkotmányjogi panaszt.

Azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a kormányrendeletet, amely tavaly júliustól év elejéig visszamenőleg megemelte a nyugdíjakat, de a 3,9 százalékos emelésből kizárta azokat, akik 2022. január 1-je után mentek nyugdíjba – írja az Index. A nyugdíjas indítványozónak a Baranya Megyei Kormányhivatal 2022. május 26-ától állapított meg öregségi nyugdíjat, így kimaradt akkor a nyugdíjemelésből, ami szerinte Alaptörvény-ellenes.

Érvelése szerint a kiegészítő nyugdíjemelésből áprilisi rendeletével a kormány önkényesen, észszerű indok nélkül kizárta azokat, akik 2022. január 1-jét követően mentek nyugdíjba, noha az Országgyűlés arra adott felhatalmazást a kormánynak, hogy a gazdasági okokból nehéz helyzetbe került nyugdíjasok nyugdíjemeléséről gondoskodjon.

A panaszos szerint a gazdasági helyzet tavaly fokozatosan romlott, azokat is érintette, akiknek 2022-ben állapították meg a nyugdíját, hiszen a KSH adatai szerint januárban 7,9; februárban 8,3; márciusban 8,5; áprilisban 9,5; májusban 10,7; júniusban 11,7 százalék volt az infláció,  vagyis azok nyugdíja is egyre gyorsabban veszített értékéből, akiknek azt januárban, februárban vagy közvetlenül a rendelet előtt állapították meg.

A szabályozás így sérti az Alaptörvény XV. cikk (2) bekezdésében biztosított megkülönböztetés mentességhez való alapjogot az Alaptörvény XIII. cikkében biztosított tulajdoni várományhoz való joggal összefüggésben. A nyugdíjas úgy véli, a rendelkezés miatt életkor szerinti hátrányos megkülönböztetés éri őt és azokat, akik nem igényelhettek teljes öregségi nyugdíjat 2021. december 31. előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik