Gazdaság

Nagyobb nyugdíjemelést várnak Orbán Viktortól

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Levelet írtak a kormányfőnek arról, hogy megélhetési válság fenyegeti az idősek tömegeit.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Orbán Viktor kormányfőnek (az Idősügyi Tanács elnökének) arról, hogy az inflációs adatok tükrében a 3,9 százalékos nyugdíjemeléssel idősek tömegei kerülhetnek súlyos megélhetési válságba.

A Népszava által ismertetett levélben azt kérik, hogy a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat

  • júliustól 5 százalékkal emeljék,
  • a havi 160 ezer forintnál kevesebb pénzből élő időseknek pedig járjon további 3 százalék kiegészítő emelés.

A 260 ezer tagot tömörítő szervezet szerint az infláció mértékénél is aggasztóbb annak szerkezete, hogy az élelmiszerárak 13 százalékkal nőttek, az alapvető élelmiszerek pedig még drasztikusabban  drágultak.

Mint írták, a jegybank és Nemzetközi Valutaalap 10 százalék körüli inflációval számol az év egészében, az élelmiszerárak 15 százalékkal nőhetnek, a legalapvetőbb cikkekért akár ötödével többet kell majd fizetni, mint tavaly, ami már elviselhetetlen teher a kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek. A NYUSZET soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva a lapnak azt mondta, ezért elengedhetetlennek tartják a kormány döntésének felülvizsgálatát. Korábban lapunknak Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta, hogy a 3,9 százalékos emelés megfelelő, de novemberben is szükség lehet egy újabb, visszamenőleges nyugdíjkorrekcióra.

Kapcsolódó
Korrekt a 3,9 százalékos júliusi nyugdíjemelés, ám a nyugdíjasok mégsem fogják így érezni
A nyugdíjszakértő szerint novemberben is szükség lehet még korrekcióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik