ugyeszseg.hu
Belföld

Letöltendőt kértek a kaposvári illegális idősotthont vezető nőre, akit nem izgatott a rühesség és a Covid

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki hatósági engedély nélkül működtetett idősotthont Kaposváron.

A Somogy Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint az asszony súlyos következménnyel járó foglalkozási szabályszegést követett el, míg a fia akadályozta a járványügyi intézkedések végrehajtását.  A vád szerint a terhelt hosszabb ideje, hatósági engedély nélkül üzemeltetett egy idősotthont Kaposváron.

ugyeszseg.hu

A két családi házból álló épületegyüttesben mintegy 30-40 idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, akiknek a gondozása során számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegett. A mozgásképtelen sértetteknek nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt visszatérően leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről, valamint nem gondoskodott az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrendjéről, ami az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett. Az illegális idősotthonban sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.

2021 márciusában végül az egyik gondozott igazoltan megfertőződött koronavírussal, de a vádlott semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől. Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, a gondozottakat pedig állami fenntartású otthonokban helyezték el.

Az asszony fia a hatóságok járványügyi intézkedését, így különösen a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével rövid ideig akadályozta, ezért neki járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt kell felelnie. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, végleges hatályú foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, míg fiára pénzbüntetést kért.

Ajánlott videó