Belföld

Niedermüller Péter: Nem vagyok jó házmester, nem az a dolgom, hogy összetakarítsam a kutyapiszkot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kaptunk 300 millió forintot, de ezzel egy időben 600 millióra nőtt a szolidaritási hozzájárulásunk. Ha úgy vesszük, »csak« 300 millióval kell több adót fizetnünk

ezt nyilatkozta a Telexnek Niedermüller Péter annak apropóján, hogy a fővárosban a Demokratikus Koalíció kerületi polgármesterei közül egyedül ő tárgyalt a kormány képviselőjével, melynek következtében Erzsébetváros 300 millió forintos állami támogatásban részesül.

Mivel az állami támogatás elmaradása miatt a DK-s polgármesterek pert indítottak, a Telex rákérdezett, Niedermüller Péter miért választott másik taktikát.

Az ősz elején kaptunk egy levelet, hogy készítsünk takarékossági tervet. Azt szerintem minden kerület elküldte, mi egészen biztosan. Az öt DK-s kollégám aztán leegyeztette egymás közt, hogy ők közösen akarnak részt venni a tárgyaláson, de nekem akkor már volt időpontom. Néhány órával a találkozó előtt szóltak, én meg úgy voltam vele, hogy olyat nem játszunk, hogy az utolsó percben lemondom. Azt pedig csak nagyon halkan teszem hozzá, hogy én nem egészen értem, miért kellett volna közösen menni. Ne vegyék önfényezésnek, de nekem biztosan van annyi integritásom, hogy olyat nem csinálok, ami a felfogásommal ellentétes. Nyugodt szívvel le tudok ülni Láng Zsolttal tárgyalni, és ebből még nem következik az, hogy egyetértenék a politikai nézeteivel

– magyarázta az álláspontját Niedermüller.

A kerület gazdasági helyzetéről a polgármester elmondta: „a járvány alatt bevezetett ingyenes parkolás irdatlan nagy veszteségeket okozott nekünk. Ráadásul sok vendéglátóhely bezárt, és ez minket nem csak abban az értelemben érint, hogy kevesebb az iparűzési adó, hanem rengetegen vesztették el az állásukat a kerületben. Egy jó szakács el tud menni Ausztriába, de sokan nem találnak új munkát. Ők mit csinálnak? Eljönnek hozzánk szociális segélyért, mert valamiből meg kell élniük. Azt kell mondjam, hogy persze jó a 300 millió, de valójában fel sem tűnik a nagy egészben. Nagyságrendileg 40 milliárdos a kerület éves költségvetése, ha az összes önkormányzati intézményt beleszámítjuk, 1,2-1,3 milliárd forinttal nőttek a kiadásaink az elszálló energiaárak miatt.”

Niedermüller leszögezte: az állami támogatást nem morzsának, könyöradománynak tekinti, inkább úgy fogja fel, hogy sikerült valamit visszaszerezni mindabból, amit az elmúlt években elvettek tőlük. A kollégáinak is megmondta, hogy a legközelebb is így fog eljárni. A Telex szembesítette Erzsébetváros első emberét Gyurcsány Ferenc pártelnök szavaival, aki szerint a települések választott vezetői akkor járnak el helyesen, ha a polgárokat „Orbán rendszerével szemben politikai közösséggé szervezik és közösen küzdenek a szabad Magyarországért. Aki ehelyett csak házmester, az legyen házmester”.

Nem tartom magam házmesternek, pedig sokan szeretnék, hogy az legyek. A testületben gyakran ostoroznak amiatt, hogy a Facebook-oldalamon nem csak a kerülettel foglalkozó posztokat írok. Azt szokták mondani, hogy nem ez a feladatom. Én meg azt gondolom, hogy de, nekem ez is a feladatom. Hogy őszinte legyek, nem vagyok jó házmester. Noha értem, hogy egy kerületvezetőnek valószínűleg ilyen típusú tulajdonságokkal is kell bírnia, szerintem nem az a dolga, hogy a ház előtt összetakarítsa a kutyapiszkot, mert arra van cége az önkormányzatnak. Sokkal inkább az, hogy legyen egy elképzelése arról, milyen irányba kell vinni a kerületet. Nekem van elképzelésem

– reagált Niedermüller Péter.

A Nagykörút állapotáról szólva kifejtette: kollégáival együtt azt szeretné, hogy a Petőfi hídtól a Nyugatiig adjanak valamiféle kulturális arcélt a körútnak. „Ebben a pillanatban borzalmas állapotban van a körút, ez a legkevesebb, amit mondhatok róla. Nagyon sok üzlet bezárt vagy leamortizálódott az elmúlt években. Az egykori tulajdonosoknak már se ereje, se pénze ezeket felújítani, és sokszor az ingatlanok tulajdonviszonya sem tisztázott. Az önkormányzati helyiségeket igyekszünk önerőből vagy a bérlőkkel közösen felújítani, és azt szeretnénk, hogy innovatív kulturális műhelyek, galériák legyenek itt, de többségében magánkézben vannak ezek a helyiségek.”

A jövőre esedékes önkormányzati választásról azt mondta, teljesen biztos abban, hogy a DK-ban hosszabb távon a jelenlegi alpolgármesterében, Szücs Balázsban gondolkodnak.

Nem akarok nagy titkot elárulni, idén voltam 70 éves. Balázs sokkal fiatalabb nálam, és úgy ismeri a kerületet, mint a tenyerét. Mindezek mellett a politikai karaktere is megvan hozzá, hogy egyszer polgármester legyen. Azt azonban nagy biztonsággal mondhatom, hogy 2024-ben én indulok el, és a DK támogat ebben

– mondta a Telexnek Niedermüller.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik