Belföld

Várhatóan decemberben is őrzi Európa-bajnoki címét a magyar infláció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pénteken közzétette a decemberi inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal: számításaik szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9 százalékkal nőttek, így már 24,5 százalékos volt az áremelkedés a tavalyi év utolsó hónapjában.

Az Eurostat egyelőre nem tette közzé a maga számításait, de várhatóan

Magyarországon lesz a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban, mert a balti államokban is, ahol szintén 20 százalék fölötti volt korábban, elkezdett lefelé menni.

A második Lettországban egy hónap alatt 21,7 százalékról 20,7 százalékra mérséklődött az áremelkedés, Litvániában és Észtországban pedig 21,4 százalékról, 20-, illetve 17,5 százalékra lassult az infláció.

Az uniós statisztikai hivatal máshogy számolja a maga harmonizált fogyasztói árindexét (HICP), mint a KSH, így náluk már tavaly novemberben 23,1 százalékos volt a hazai infláció, amivel sikerült is az élre törni. Az európai csökkenő infláció mellett nálunk azonban továbbra is emelkedett az ütem, így várhatóan egyre jobban nyílni fog az olló Magyarország, és az azt követő államok között.

Az elemzői várakozások szerint az év első hónapjaiban tetőzhet az áremelkedés 26 százalékos érték körül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik