Belföld

Rókacsapdával ejtette el a védett madarakat egy hivatásos vadász – videóval

police.hu
police.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tett feljelentést még két évvel ezelőtt miután a gerendási Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén általuk kihelyezett vadkamerák illegális madárbefogásokat rögzítettek.

A felvételeken jól látszott, hogy egy vadász egerészölyveket fogott be egy ládacsapdába, majd az elejtett madarak nyakára hurkot szorított, és egy bottal húzta ki őket, majd azokat magával vitte. A videók alapján összesen nyolc alkalommal.

Kiderült, hogy a rókák befogására alkalmas nagyméretű ládacsapdákat a terület hivatásos vadásza helyezte ki az erdőben. Majd ahelyett, hogy a csapdába esett egerészölyveket elengedte volna, fojtóhurok segítségével magával vitte a madarakat.  Az eszköz alkalmazásával a madaraknak sérülést okozhatott, s nem egy esetben az állat ettől el is pusztulhatott volna.

police.hu

A csapdába esett egerészölyvek védett fajnak minősülnek, és egyedenként 25 ezer forint az eszmei értékük. A nyolc állat vonatkozásában ez 200 ezer forint. A hivatásos vadász által elkövetett bűncselekmény természetkárosítás, aminek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

A természetkárosítással gyanúsított 57 éves férfi tagadta a bűnösségét. Szabadlábon védekezik. A rendőrség lezárta a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik