Belföld

Raskó György szerint az ársapkás krumpli egy része sertésnek lenne való 

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerinte az ársapkát hiba volt már bevezetni is, mára pedig az is látszik, milyen gyatra az érintett termékek egy része.

Raskó György régóta bírálja a kormány ársapkáit, mert azokkal csak a nagyobb élelmiszerláncok jártak jól, a magyar gazdák,  kiskereskedők buktak. Ugyanakkor az árstopokat addig fenntartják, míg egy termékből, ahogy az üzemanyagnál, nem lesz komoly hiány – idézte a 168.hu az agrárvállalkozót, aki a Jazzy Business Class műsorában arról is beszélt, hogy az árstopos termékek egy része nagyon alacsony minőségű. A közgazdász szerint az Orbán-kormány azért halogatja az ársapkák kivezetését, mert az a lakosság körében népszerű.

Raskó György szerint ugyanakkor néhány terméknél, így a burgonyánál, sertéshúsnál az árstop jóval alacsonyabb minőséget is jelent. Mint mondta, az importált burgonyák 10-15 százalékát általában kidobják, de az árstop miatt ma már ezt sem teszik mindenhol, az igazán alacsony minőségű krumplikat is eladják.

Gyakorlatilag az ársapkás burgonya minősége az olyan, amit mi maximum a sertéseknek háztájiban szoktunk adni, megfőzve. Körülbelül ez a minőség, amit ma ársapkás krumpliként kínálnak a boltok

– fogalmazott. Az agrárvállalkozó szerint tavaly drámaira zsugorodott a kiskereskedelemben a magyar piaci részesedés, miközben a multik tulajdonában levő diszkontoké nőtt és a trend idén is folytatódik, ha nem vezetik ki az árstopokat.

Korábban nem találtak problémákat a csomagolt burgonyáknál, azok beltartalmi, élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak. Ezt december közepén  közölte az MTI-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelynek szakemberei szeptember elején 27 különböző (köztük 2 bio) csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül tizenhárom magyar, hét francia, négy szlovák, két horvát és egy osztrák volt. Egyebek mellett ellenőrizték a növényvédőszer-maradék, a nehézfémek, penész és GMO esetleges jelenlétét, mérték a keményítő- és fehérjetartalmat és mindent rendben találtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik