Belföld

Raskó György: Az ársapkák 250 milliárdos veszteséget jelentenek az agrárvállalkozók számára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Előadást tartott az mfor rendezvényén Raskó György közgazdász, és a kormány ársapkáit komoly kritikával illette a szakember.

Raskó György szerint a kormány az ársapka nagy nyertese, amely kétharmados győzelméhez ezek hozzájárultak, ezzel szemben sokan vesztettek rajta.

Raskó György számításai szerint ugyanis december 31-éig a magyar mezőgazdasági nyersanyagtermelők, élelmiszerfeldolgozók körülbelül 250 milliárd forint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni az ársapka miatt. Úgy vélte, ha a kormány a tojás ársapkát hosszabb távon fenntartja, akkor sok tojástermelő lehúzza a rolót.

Ugyanakkor a diszkontláncok is sokat nyertek az ársapkán – állítja Raskó, ugyanis a lakosságból sokan a független boltoktól hozzájuk pártoltak át.

Aminek eredményeként Raskó György szerint a három nagy diszkontlánc piaci részesedése ebben az évben 34 százalékról körülbelül 40 százalékra megy majd fel.  Ők így együtt 50-60 milliárd forint profitot érhetnek el, miközben sok tízezer, magyar élelmiszereket is forgalmazó kisbolt óriási veszteséget fog elszenvedni. Közülük decemberben közel ezer fog bezárni, a jövő év végéig pedig további kétezer húzhatja le a rolót az agrárközgazdász szerint.

Kapcsolódó
Raskó György: Olyan terhet veszünk magunkra, amihez képest az ukrán-orosz háború terhei kismiskának számítanak
Jövőre akár 1500 forintba is kerülhet egy kiló kenyér, mondja az agrárközgazdász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik