Belföld

Elbocsátottak egy polgári engedetlenségben részt vevő nyugdíjas matektanárt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, aki nyugdíjasként, részmunkaidőben tanított matematikát a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, és rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg a Telex. A lap értesülése szerint Szabó Mártonnak december 31-én járt volna le a próbaideje, azonban egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte felé, hogy

december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya.

A tanár szeptemberben, októberben és novemberben is egy-egy alkalommal részt vett a polgári engedetlenségben. Szeptemberben meg is kapta a figyelmeztető levelét, azóta azonban nem adott neki semmilyen jelzést a tankerület.

Miután november 30-án újabb nyolc pedagógust kirúgtak azért, mert többször is részt vettek a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetésben, drasztikusabb módszert választott:

decemberben 36 óráját nem tartotta meg, tiltakozva a közoktatás problémái ellen.

A lap felidézi, Szabó Márton esete hasonlít ahhoz a dráma szakos pécsi tanáréhoz, akinek szintén indoklás nélkül mondtak fel, miután polgári engedetlenségben vett részt.

Szabó Márton elmúlt 70 éves, nyolc éve ment nyugdíjba, és két és fél éve kezdte a tanári pályafutását a Jaschik középiskolában. Korábban közgazdász-matematikusként szerzett diplomát, és elemző közgazdászként dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik