Belföld

Kardot ránt a kormány az energiaitalok ellen

Illusztráció / Kummer János / 24.hu
Illusztráció / Kummer János / 24.hu

Szemléletformáló programokkal igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire a kormány – mondta el Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel a közrádióban, amit az MTI szemlézett.

Rétvári Bence ismertette:

a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt energiaitalt.

Ezek a fiatalok könnyen függővé válhatnak, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat, szív- érrendszeri betegségeket, illetve idegrendszeri problémákat okozhat. Ezért szerinte veszélyes, ha valaki üdítőitalként fogyasztja ezeket.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátás szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt, 40 százalékuk otthonról kért orvosi segítséget, 7,5 százalékuk pedig bárokból

– tájékoztatott Rétvári, hozzátéve, hogy azok a fiatalok, aki odafigyelnek arra, hogy a következő 20-30 évben kevesebb energiaitalt és cukros üdítőt fogyasszanak, nagyobb eséllyel kerülik el a szív- és érrendszeri betegségeket.

Hangsúlyozta, hogy az energiaital-fogyasztás háttérbe szorításáért a kormány a csipszadó hatálya alá helyezte ezt a terméket.

A kormány szeretné, ha az energiaital-fogasztás helyett más válna szokássá a diákoknál. Ennek érdekében megtöbbszörözték az iskolatejprogram forrásait, a büfékben pedig nem lehet kapni energiaitalt – tette hozzá az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik