Belföld

A Volánbusz megállapodott a szakszervezettel, így elmarad a buszvezetők sztrájkja

Volánbusz Zrt.
Volánbusz Zrt.

Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) vezetése között, így elmarad a buszvezető sztrájkja. Megszületett a megállapodás a szakszervezet fenntartott két követeléséről, vagyis az egységes üzemanyag-normarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról – olvasható a Volánbusz közleményében.

A SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartott. A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult, ezek vonatkozásában a bíróságok megállapították, hogy nincs helye munkabeszüntetésnek, mindössze két követelés – a munkába járási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyag-norma bevezetése – vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása. Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak, melyek 2023. január 12-én eredményesen zárultak.

A megállapodás értelmében 2023. január 1-jétől

  • a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további 2 forinttal megemelte;
  • vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a 80 százalékos kifizetési korlátot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik