Közélet

Sztrájkolnak a buszvezetők, 2600 járat nem indul el országszerte

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Két órás figyelmeztető sztrájkot tart kedd délután a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete. Várhatóan 2600 járat nem indul el országszerte –írja a Népszava.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke közölte:

a cégvezetésnek átadott hat pontból álló követeléscsomagjukban első helyen a bérkorrekció szerepel.

Az idei 10 százalékos bérfejlesztés mellé további 10 százalékos alapbéremelést szeretnének, a jövőre ígért 5 százalék helyett 20 százalékot, ami a jelenlegi inflációs ütem mellett éppen csak elegendő lenne a reálkeresetek vásárlóértékének megőrzéséhez. Ezen túl egységes bérrendszert és üzemanyag-elszámolást is szeretnének, valamint kérik a hajnalos buszvezetők bejárási költségtérítésének emelését.

A cégvezetés egyelőre mereven elzárkózik a kérés teljesítésétől, a megnövekedett működési költségekre hivatkozva.

A SZAKSZ elnöke úgy tudja, minden munkavállalót megkérdeznek arról, hogy részt kíván-e venni a munkabeszüntetésben, amivel egyrészt meg akarják félemlíteni a dolgozókat, másrészt a kapott válaszok alapján úgy módosíthatják a buszvezetők beosztását, hogy lehetőség minél kevesebb járat maradjon ki. Ennek ellenére bizakodó a két órás figyelmeztető sztrájk sikerében, amely az összes megyére és Budapestre is kiterjed.

Az akciók az előzetes tervek szerint összesen 2630 járatot érint.

Különösen nagy hatású lehet Somogy és Pest megyében. Utóbbiban többek között erősen megritkítva járnak majd a Volánbuszok Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi, Budaörs, Pécel és Budapest között 14 és 16 óra között, míg Kaposváron 30 járat is érintett lehet.

A hatályos jogszabályok ugyanakkor előírják, hogy mindenütt biztosítani kell az elégséges szolgáltatást, ami a járatok 66 százalékát fedi le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik