Belföld

Ungár: Nagyzoló, méretidegen gondolat az orbáni középhatalmiság

MTI
MTI

Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján előadásban vázolta fel geopolitikai elképzeléseit, az elhangzottakról pedig Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója adott közre szombaton egy összefoglalót.

A Mandineren megjelent írás többek között azt emelte ki a miniszterelnök vízióiból, hogy a következő évtizedben Magyarország legnagyobb stratégiai kihívása az lesz, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz, valamint hogy Közép-Európán belül pedig regio­nális középhatalmi státuszt érjen el.

Ugnár Péter, az LMP társelnöke szerint „nagyzoló, méretidegen gondolat”, hogy Magyarország Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el, ráadásul nem is új a magyar politikatörténetben. Elég ha arra gondolunk, hogy az országot a közelmúltban próbálták már pannon pumaként is láttatni.

Az ellenzéki politikus a Facebookon közzétett írásában közölte: a regionális középhatalmi gondolat „geopolitikai szinesztézia kérdéseket vet föl”.

Ha a régión belül akarunk középhatalmak lenni, akkor miért foglalkozik az írás mindennel, a glóbusz összes folyamatával, és miért nem beszél arról, hogy mi történik abban a régióban, amiben ilyen nagy ambíciónk vannak?

– vetette fel Ungár.

Az LMP-s képviselő szerint Orbán Balázs interpretációjából az alapvetések sem derültek ki. Így például nem tudni, hogyan definiálja a miniszterelnök a régiót, és mi alapján fogunk ehhez a vezető státuszhoz eljutni, gazdasági erővel vagy népességszámmal vagy valami mással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik