Belföld

Madárinfluenza végzett Sárospataknál a hattyúkkal

A Nébih felhívta a figyelmet, ha valaki elhullott madarat lát, ne nyúljon hozzá!

Tucatnál is több hattyútetemet találtak szilveszterkor Sárospatak mellett a Berek-holtágon. A boon.hu-nak akkor Sóstói András, nyugdíjas pedagógus, természetjáró fotós azt mondta, ő 15 hattyútetemet számolt meg, amikor körbejárta a holtágat, de több betegnek tűnő szárnyast is látott. A 168.hu megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih).

A hatóság közölte, az elhullott hattyúk közül kettő érkezett be a laboratóriumukba, a többi tetemet a helyszínen ártalmatlanították. A Nébih vizsgálata mindkét elhullott hattyúban kimutatta a madárinfluenza H5N1 altípusát. Az magas patogenitású, így nagy valószínűséggel a súlyosan fertőző vírus okozta az állatok pusztuláást.

A hatóság felhívta a figyelmet, hogy ez az eset is mutatja, hogy a „vírus vadon élő madarakban is jelen van, így kiemelt fontosságú a baromfitelepeken a vadmadarak elleni védekezés”. A Nébih a jelenlegi járvány idején még nem tapasztalta a vadon élő madarak tömeges elhullását, de korábban igen, akkor is hattyúknál. Arra is felhívták a figyelmet arra, hogy ha valaki elhullott madarat lát, ne nyúljon hozzá, hanem haladéktalanul jelezze azt az illetékes állategészségügyi hatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik