Belföld

Ágh Attila: Orbán Viktor csak válságban tud kormányozni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A politológus szerint ez az oka, hogy a kormány rendőri típusú fellépést mutat az oktatásban és az egészségügyben.

Ágh Attila szerint a propaganda csak átmenetileg lehet sikeres, uniós pénzek nélkül a kudarc lelepleződik mindenki előtt, pedig már most felszínre törtek azok a társadalmi problémák, amelyekre a Fidesz tíz éve nem talál megoldást. A Népszavának a politológus azt mondta, az Orbán Viktor kormánya csak krízishelyzetben tudja fenntartani magát, ezért nem a válság kezelésére törekszik, hanem menedzselésére, netán elmélyítésére törekszik, hogy képes legyen elnyomni az ellentmondásokat.

Szerinte a rendszer tökéletes autokráciává vált, a költségvetés elfogadásán is látszik, mindent rendeleti kormányzással akarnak elintézni, az egyre erőteljesebb centralizálás közepette a kormány rendőri, katonai típusú fellépéssel próbál rendet teremteni az oktatásban, az egészségügyben, ám ez mindkét ágazatban konfrontációhoz vezetett, miközben az Európai Unió

most először lát neki a magyar »illiberális rezsim« és Orbán korrupt rendszere megrendszabályozásának.

Ágh Attila idén folyamatos konfliktusokra számít az EU-val, szerinte az már nem fog működni, hogy a kormány átláthatóságot, egyeztetést ígér, miközben egyik óráról a másikra törvényeket hoz. Az uniós eljárásra a kormány még erősebb centralizációval, újabb rendőri-katonai eszközökkel válaszol, de az uniós forrásmegvonások miatt előbb-utóbb az Orbán-rendszer destabilizációja várható.

A politilógus bírálta a DK-t is, szerinte az árnyékkormány előtt árnyékparlamentet kellett volna alakítani, ha az ellenzéki oldalon egy párt megerősödik, annak ajánlatot kellene tennie a többieknek, nem elszipkázni tőlük az embereket. Azt általánosságban is kifogásolta, hogy az ellenzék pártjai még mindig nem alulról építkeznek, unalmas pártnyilatkozatok helyett nem fórumokat szerveznek.

A magyar az egyik legbéketűrőbb nép Európában, ezért folytathatja még mindig ámokfutását a kormány. Ezt lapunk elődjének adott interjújában mondta 15 éve, még ellenzékben a Fidesz elnöke.

Nincs Európában még egy olyan nép, amely olyan békésen tűrte volna mindazt, amit a kormány művelt az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjasokkal, a szociális ellátással és a családokkal

– tette hozzá Orbán Viktor. Akkor úgy vélte, ha Franciaországban, Németországban, Olaszországban ennek a felét megengedte volna magának a kormány, már nem lenne a helyén, de a magyar nép hátán fát lehet vágni.

Kapcsolódó
Csizmadia Ervin: Orbán az egyetlen, aki politikai tőkét faragott a magyar néplélekből
Szokatlanul élesen beszél a magyar ellenzékről Csizmadia Ervin, aki szerint a kormányt kritizáló politikusok alapvető kérdéseket nem tesznek fel maguknak, és miközben folyton diktatúrát kiáltanak, nem értik a nagy korkérdéseket. Legalább két meghatározó témában utcahosszal vezet a Fidesz az ellenzék előtt, a kormánypártot pedig leginkább az tartja hatalomban, hogy csak róla hiszik el a választók: képes irányítani az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik