Belföld

Munkagödör ásása közben leomlott egy kiskunhalasi ház fala és tetőzete, megvádolták a műszaki vezetőt

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé a Kiskunhalasi Járási Ügyészség azt a műszaki vezetőt, akinek a felelőtlensége miatt árokásás közben leomlott egy társasház oldalfala és tetőszerkezete két évvel ezelőtt Kiskunhalason.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az internet optikai hálózat kiépítését végezték egy önkormányzati társasház előtt. Ennek során a kivitelezést végző munkások a munkaárok kialakítása érdekében először gépi kalapáccsal teljes szélességben feltörték a járdát, majd a kijelölt nyomvonal mentén kézi erővel kitermelték a földet.

Alig húsz perc elteltével a társasház oldalfalai a talajtörés hatására csúszni kezdtek, miközben az épület belseje felé dőltek, valamint a tetőszerkezet leomlott. Az épületben tartózkodó három személynek az utolsó pillanatban sikerült elhagynia a házat az összeomlása előtt.

ugyeszseg.hu

Az optikai kábel kiépítésének felelős műszaki vezetésével megbízott vádlott a munkaárok kialakításán, a nyomvonal kitűzésén nem vett részt, a munkálatokat nem ellenőrizte, a műszaki előírásokat nem tartatta be. Kiderült, hogy a férfi csupán elmondásból és fényképek alapján tájékozódott a helyszíni munkavégzésről.

Ráadásul a kivitelezés során a tervező hozzájárulása nélkül eltértek az eredeti tervtől, alig 15-20 cm távolságot tartva a homlokzati faltól. Távolléte miatt azonban a felelős műszaki vezető nem ismerte fel az épület szerkezetét érintő veszélyhelyzetet és végül a többszörös mulasztása vezetett a tető és a homlokzati fal omlásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik