Belföld

Átlagosan kétszámjegyű béremelés várható 2023-ban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc szerint a piaci szektorban átlagosan kétszámjegyű béremelés várható, azonban különböző ágazatokban eltérő mértékű emelések lehetnek. Mindez szerint elsősorban a cégek eredményeitől függ: valahol csak öt, máshol akár a húsz százalékot is elérheti a fizetésemelés, írja az ATV.

Én egy olyan 12-13 százalék körül gondolom, hogy az átlag lesz. Ez az érték ugye elmarad nyilván a minimálbér emeléstől, ami 16 százalék volt, de azt hiszem ez normális is, hogy a legalacsonyabban keresőknek emeljük a bérét az infláció mértékének megfelelően körülbelül

– vélekedik Rolek.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta, az emelés minden egyéb juttatással együtt értendő: azokban az ágazatokban, ahol gyenge a munkavállalók érdekképviselete évek óta nem volt érdemi fizetésemelés, azonban a kiemelkedő területeken akár húsz-huszonhét százalék közötti bérfejlesztések is lehetnek.

Itt azért a bérfejlesztések és az egyéb juttatások jelentős mértékű emelése azt a célt is szolgálja, hogy az újonnan érkező munkavállalók számára egy vonzó perspektívát jelentsen

– érvel Mészáros, hozzátéve, hogy az új munkaerő betanítása és a munkahelyeken történő megtartása sokkal költségesebb, mint maga a bérrendezés.

Az MNB prognózisa szerint az infláció 2023-ban a 15,0-19,5 százalékos sávban lehet az idénre várható 14,5-14,7 százalékot követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik