Belföld

Orbán Balázs a kirúgott pedagógusokról: Aki nem megy be a munkahelyre, el kell bocsátani

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Szakaszgyőzelmet arattunk, de bizonyosan várhatóak még további küzdelmek az Európai Unióval, mondta Orbán Balázs az Indexnek adott interjújában.

A miniszterelnök politikai igazgatója elmondta, mndenki megadealről, vagyis nagy csomagról beszél, de ők erről sosem így gondolkodtak.

Mindezeket különálló ügyeknek tekintettük, amelyekről külön-külön kellett megállapodni. Az kétségtelen, hogy a cseh uniós elnökség úgy időzített, hogy minden az év utolsó tanácsülésén vagy annak környékén formalizálódjon. A globális minimumadóval az volt a problémánk, hogy egy nehéz európai gazdasági helyzetben újabb munkahelygyilkos adóemelést jelentene, pont azokban a termelő szektorokban, amelyek a leginkább hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez

– magyarázta.

Az ukránoknak hitelből nyújtott támogatással kapcsolatban arról beszélt, azt gondolják, hogy Európában nincs és nem is lesz soha úgynevezett Hamilton-pillanat, amelynek révén egykor pénzügyileg létrejött az Amerikai Egyesült Államok. Nem lehet közösen eladósodni, mert az végső soron a nemzeti szuverenitás feladásával járna, ugyanis a közös adósságot csak akkor lehet menedzselni, ha közös a költségvetési politika is.

„És mi nem akarunk közös költségvetési politikát. Azt akarjuk, hogy Magyarországon a magyar emberek döntsenek arról, hogy mekkora legyen az adó, és hogy azt mire költsék el” -jelentette ki.

A nemzeti konzultációról azt mondta, a szankciókat meghatározott időre fogadják el, nem hosszabbítják meg őket automatikusan. Most már nyolc-tíz hónapja vannak érvényben, ezért ideje beszélni arról Brüsszelben, hogy melyek az értelmes szankciók, és melyek esetében nyilvánvaló talán már mások számára is, hogy csak lábon lőjük magunkat velük.

Mi bátorítjuk az erről való beszélgetést, és ehhez jelent majd kiváló mandátumot a nemzeti konzultáció keretében született, több mint egymillió magyar állampolgár álláspontját tükröző vélemény

– fogalmazott.

Kérdésre válaszolva közölte, továbbra is töretlen a bizalom Matolcsy György irányába, hisz nagyon fontosak a jegybankelnök meglátásai. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország az évtized nyertese legyen, és ennek érdekében követnek egy adott stratégiai irányt.

A kritikák élét és intenzitását tekintve vannak kétségeink, de ezt betudjuk annak, hogy az emberek megélhetését megnehezítő infláció és a hitelezést ellehetetlenítő magas kamatok miatt nagy rajta a nyomás. Mi úgy látjuk, hogy ahhoz, hogy a jegybankelnök ezen két problémája megoldódjon, nem óvatoskodó, hanem aktív jegybanki munkára van szükség, ehhez pedig a kormány mindent támogatást megad

– sorolta.

Ha tanár lenne, örülne, hogy az oktatás ügye a Belügyminisztériumhoz tartozik, mert a nagy és sikeres rendszerátalakító és rendszer-megerősítő programok az elmúlt évtizedben a legtöbbször ehhez a tárcához kötődtek. A kormány is azt gondolja, hogy béreket kell emelni, olyan gyorsan, amennyire csak lehet.

Úgy gondolja, hogy a tanárok, a diákok és a szülők számára elsősorban az a fontos, hogy milyen a magyar oktatás. Az arról való beszélgetést nem lehet megspórolni, mert az kapituláció lenne – nem a kormánynak, hanem az országnak. Együttműködésre van szükség ebben a helyzetben, és ha a béremeléshez szükséges források megjönnek, akkor lehet majd egy komoly átalakítást elindítani, mondta.

A tanárok elbocsátásáról azt mondta, szomorú eset, de ilyen helyzetben nem lehet másképpen eljárni. Magyarországon mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, szabadon sztrájkolhat, de ettől függetlenül a munkahelyre be kell menni, és a munkát el kell végezni.

A törvények értelmében pedig azt, aki nem megy be a munkahelyre, el kell bocsátani, nem lehet mérlegelni. Szerintem ez a napnál is világosabb. Ezért remélem, hogy minél kevesebb ilyen esetre kerül sor a jövőben

– mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik