Belföld

Meghalt Valenta László, Pintér Sándor korábbi kabinetfőnöke

Elhunyt Valenta László nyugalmazott rendőrtábornok, Pintér Sándor egykori kabinetfőnöke és bizalmasa, értesült a hvg.hu.

A lap információi szerint Valenta hétfőn, családja körében halt meg.

Emlékeztetnek, Valenta László Pintér Sándor bizalmi köréhez tartozott. Amikor 1996-ban az akkori belügyminiszter, Kuncze Gábor menesztette a rendőri vezetést, akkor Pintér Sándor országos főkapitány mellett az akkor az ORFK gazdasági és informatikai igazgatójaként tevékenykedő Valentának is távoznia kellett.

A cikk szerint miután Pintért a főkapitányi székéből 1996-ban leváltották, magánvállalkozásba fogott és ebben az egyik partnere Valenta László lett. Vele együtt alapította meg 1997-ben a Preventív-Security nevű biztonsági cégét, de később egy tanácsadó céget is gründoltak közösen.

2002-ben, az első Orbán-kormány idején Valenta visszament az államigazgatási szektorba Pintér mellé, ahol a Belügyminisztérium kabinetfőnöki tisztét töltötte be. A 2002-es kormányváltás után pedig a Preventív-Securitynél folytatta. Valentát mindenesetre Pintér egyik bizalmi embereként könyvelték el a biztonsági piacon.

A második Orbán-kormány ideje alatt, a vörösiszap-katasztrófa után Bakondi György kormánybiztos felügyelete alá rendelt Mal Zrt.-nél Valenta lett Bakondi ellenőrzésért felelős helyettese. 2014-ben pedig Valenta lett a Személy Vagyonvédelmi és Magán­nyomozói Szakmai Kamara elnöke, írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik