Belföld

Rezsitámogatást kapnak a szálláshelyek, éttermek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb segítséget kap a turisztikai ágazat a kormánytól:  A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára kiterjesztik a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett feldolgozóipari energiaköltség és beruházási programot a vendéglátóegységek és szálláshelyek számára. A támogatási program így 16 ezer vendéglő és étterem, illetve 4,5 ezer szálloda és panzió jelentkezhet.

Az érintett vállalkozások a januári, februári és márciusi földgáz-, villany- és távhőszámlájuk kifizetéséhez kaphatnak segítséget, mégpedig az előző évi, azonos időszakhoz képesti növekmény 50 százalékára kaphatnak vissza nem térítendő támogatást. Ez komoly segítség lehet, mivel az energiaárak többszörösükre nőttek. – A támogatás feltétele, hogy valamilyen energiahatékonysági beruházását hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig, illetve a foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet 2023 őszéig – írta az MTÜ a 24.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

November végén már elfogadtak egy 30 milliárd forintos turisztikai mentőcsomagot, amelynek révén fél évre felfüggesztették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás (ami lényegegében az áfá-nak felel meg) megfizetését az érintett vállalkozások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik