Belföld

Megjelentek a turizmust segítő kormánydöntések

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Múlt szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. Ezek egy része jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben.

A kormányrendelet értelmében 2022. október 1-jétől 2023. március 31-éig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük a szektorban működő vállalkozásoknak. Csökkennek a munkaadók adminisztrációs terhei is: a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői csak 2023. július 1-jétől kötelesek adatot szolgáltatni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba. A szállásadóknak már 2019 óta feladatuk ez, a vendéglátók viszont újabb féléves halasztást kaptak arra, hogy adatokat továbbítsanak a forgalmukról. Változás még, hogy december 31-éig nem kell a 14 év alatti szállóvendégek adatait rögzíteniük a szállásadóknak.

Bevezetik a koronavírus-járvány alatt alkalmazott 24 havi munkaidőkeret-szabályozást is, de csak a turisztikai ágazatban. Ennek lényege, hogy a törvényben rögzítettnél sokkal tágabb időintervallumon belül oszthatók el a munkavállalók munkaórái, ami a kisebb forgalmú hónapok és az átmeneti bezárások miatt segítség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik