Belföld

Nincs pénz a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokra, amiket Orbán ígért meg 2019-ben

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

A tesztfázis sikeres volt, mégsem indulhat el a jövőben a már így is halasztott, államilag finanszírozott külföldi nyelvtanulási program diákoknak, mert egyszerűen nincsen rá pénz a költségvetésben – ismerte el Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában, amit Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott.

A hvg.hu szerint az indoklásban röviden összefoglalva az szerepel, mindent előkészítettek, teszteltek, a szakmai feltétek is adottak ahhoz, hogy elinduljon a magyar diákoknak kéthetes, külföldi nyelvtanulást biztosító program, csak pénz nincs rá.

Rétvári a járvánnyal, a háborúval, az elhibázott brüsszeli szankciókkal és a hazai baloldalt okolja, hogy nincs keret a programra, amit így ismét elhalasztottak.

Orbán Viktor a 2019-es évértékelőjében ígérte meg a fiataloknak, hogy minden középiskolás a 9. és 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelyet az állam fizet. Később kiderült, hogy a program a 2020–2021-es tanévben indulna.

Kapcsolódó
Jolly joker volt, ma már alig nyelvvizsgáznak belőle
Pedig tíz éve az angol és a német után még a harmadik legnépszerűbb nyelv volt Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik