Belföld

Húsz százalékkal nőtt idén a kisebb értékű bolti lopások száma

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a 2021-es évhez képest megugrott a kisebb – vagyis az ötvenezer forint értéket meg nem haladó, így még szabálysértésnek számító – lopások száma az év első tizenegy hónapjában, írja a Népszava.

Míg tavaly ugyanebben az időszakban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig idén január és november vége között 7560-at, ez pedig 22,4 százalékos növekedést jelent. Az nem változott tavalyhoz képest, hogy az elkövetők a legtöbb esetben elsősorban élelmiszert loptak, ezt követte a ruházat, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikk a toplistán.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője a lapnak elmondta, a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik.

Az üzleteinkbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat” és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók

– mondta a kommunikációs vezető.

Az egyik kaposvári hipermarket biztonsági őre szerint, ha nem is túl nagy arányban, de nőtt a lopáskísérletek száma: azt állítja, megjelent az áruházban az általa szociális hátterűnek nevezett tolvajlás: fizetés nélkül próbálnak elvinni a vásárlók felvágottat, tejterméket, péksüteményt, csokoládét, de volt, aki egy csomag élesztővel bukott le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik