Belföld

Szijjártó: Megérkeztek Paksra az új orosz fűtőelemek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter / Facebook
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter / Facebook

Orosz nukleáris fűtőelemek érkezéséről jelent meg poszt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán. A fényképes bejegyzés azt is megmutatja, hogyan néznek ki ezek az Oroszországból importált fűtőelemek.

„A jelenlegi energiaválságban megnőtt annak jelentősége, hogy melyik ország tudja előállítani a maga által felhasznált villamosenergia nagy részét. Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergia-termelés felét és a fogyasztás harmadát adja” – áll a bejegyzésben.

Szijjártó szerint „energiabiztonságunk szempontjából” meghatározó az erőmű biztonságos, kiszámítható működése, amelyet az orosz nukleáris fűtőanyag biztosít. A miniszter „jó hírnek” nevezte, hogy megérkezett a szállítmány, és kitért rá, hogy az Ukrajnán keresztüli vasúti, valamint a közép-európai légi szállítás (a háború miatt) ellehetetlenült, ezért új szállítási megoldásra volt szükség. Az orosz szállítmány a közlés szerint hajóval érkezett Bulgáriába, ott vonatra rakodták, majd a Románián keresztül vonaton érkezett Magyarországra. Csütörtökön pedig már ki is rakodták azt a paksi atomerőműben.

Ezzel Pakson újabb hosszú hónapokra elegendő készlet áll rendelkezésre a biztonságos működéshez

– közölte Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik