Belföld

A pécsi tankerület: a próbaidős tanár jogviszonya indoklás nélkül felmondható

Kedden újabb tanárt bocsátottak el, miután részt vett a közoktatás helyzete miatt indított polgári engedetlenségi akciókban. A Pécsi Művészeti Szakgimnázium 34 éves dráma szakos tanárának kedd délelőtt mondtak fel azonnali hatállyal.

Tölgyfa Gergely a 24.hu-nak azt mondta, hogy több kollégájával együtt december 5-én kezdett meghatározatlan időre szóló engedetlenségi akcióba, korábban pedig a pécsi tanártüntetéseken is ő konferált. Két nap volt hátra a próbaidejéből, amikor kedden délelőtt a tankerület igazgatója közölte vele, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyát. Törgyfa szerint írásban nem indokolták ugyan a döntést, de szóban az engedetlenségre célozva közölték vele, hogy „mindent értenek, és mindenben egyet is értenek vele, de a törvény az törvény”.

A 24.hu kedden megkereste a Pécsi Tankerületi Központ igazgatóját is.

Tóth László Ákos szerdán azt írta, hogy a munkáltatói jogokat gyakorló tankerület egyetlen, még próbaidejét töltő dolgozó közalkalmazotti jogviszonyát szüntette meg.

A hatályos jogszabályok alapján a próbaidő alatt a munkavállalónak és a munkáltatónak is jogában áll a viszonyt bármilyen indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondani

– írta a tankerületi vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik