A következő élő közvetítés része Orbán Viktor: Nincs napirenden kijevi látogatás, az iskolai testnevelés és hittanoktatás terén sikerült előrelépni a közoktatásban

Magyarország célja, hogy leszokjon az import energiáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az AP újságírója azzal kapcsolatban kérdezett, hogy Magyarország új energiaforrásokat keres, például Katarban és Azerbajdzsánban, ezért célja-e az országnak az, hogy függetlenedjen az orosz energiától.

Orbán szerint a cél ennél is nagyobb, eszerint az, hogy egyáltalán ne kelljen energiát importálni. A kormányfő úgy véli, hogy ezt az is akadályozza, hogy „Paks 2-t mindig elgáncsolták”, ezért nem tudják majd az eredeti tervek szerint 2023-ban megnyitni az új erőművet.

Magyarországnak nincs tengerpartja, ezért gáz csak csövön, áram pedig csak vezetéken tud érkezni, így ezek kiépítésén dolgozik a kormány. Orbán hozzátette, hogy kikötőkkel is tárgyalnak, de „megváltást csak Paks 2 hozhat”.

A Mandiner szintén a paksi bővítéssel kapcsolatban kérdezett, erre a kormányfő úgy reagált, hogy az EU részéről voltak olyan kísérletek, hogy nukleáris energiával kapcsolatos eszközök felkerüljenek a szankciós listára, de ezeket Szijjártó Péter eddig „sikeresen visszaverte”.

A háborúval kapcsolatban megismételte egy korábbi állítását, miszerint orosz-amerikai tárgyalásokra van szükség.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik