Belföld

„Szükségállapot van az egészségügyben az orvoshiány miatt”

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Megfeszített munka zajlott a Covid-osztályokon a járvány idején. Akkor a koronavírus miatt volt szükségállapot az egészségügyben, most az orvoshiány miatt

– mondta az RTL Híradónak a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke azt a kormányrendeletet kommentálva, ami szerint januártól havi 20 órányi, állami intézményben töltött munkára köteleznék a magánellátásban dolgozó orvosokat, ha meg akarják tartani az engedélyüket.

Szijjártó László szerint „egy sunyi, alattomos módszerrel erőszakosan próbálják a kollégákat az állami ellátásba behozni.”

Az orvos hozzátette, továbbképzésre eddig is szükség volt az orvosi engedély meghosszabbításához, de ahhoz évi hatvan órát kellett dolgozni. Itt most havi 20 óráról van szó, amiért a tervezet szerint nem járna fizetés sem. Az osztályvezetőként is dolgozó szakember szerint nyílt párbeszédre volna szükség, arra, hogy nyíltan kimondják, itt nagyon nagy baj van:

Kimondják, hogy szükségállapot van, és szükség van a magánellátásba távozott kollégákra is, hogy a rendszer még elfogadható módon tovább működtethető legyen. És meg kellene őket kérni vagy más módon motiválni, hogy visszajöjjenek. Nyilvánvalóan lehet kényszeríteni bárkit, ezt úgy hívjuk, hogy rabszolgamunka, ennek megvannak a maga következményei.

Azt RTL megkérdezte a magánszolgáltatókat tömörítő Primus Egyesületet is, amelynek munkatársa, Láncz Róbert azt mondta, ők készen állnak az együttműködésre az állami szektorral. Szerinte is közellátás kapacitáshiánnyal küzd, ezt erősíti ez a rendelet is.

Hangsúlyozta, a Primus kész arra, hogy partnerként segítse a közellátásban lévő ügyfelek, páciensek ellátását. Ugyanakkor ez a rendelet egyelőre csak kérdéseket vet fel számukra. Például, hogy a havi húszórás munkát milyen módon, milyen helyszínen, és milyen alá-fölé rendeltségi, illetve kapcsolati rendszerben kell ledolgozni.

Arról, hogy mekkora a baj most az egészségügyben, és mire lehet számítani a nemrég elfogadott törvénycsomag után, az orvoskamara alelnöke beszélt a 24.hu-nak:

Kapcsolódó
Lénárd Rita: Most tényleg nagy baj van
Az egészségügy tervezett átalakítása erősíti a hierarchikus viszonyokat és bizonyos formában visszahozza a hálapénzt – nyilatkozta lapunknak a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint tömeges felmondás várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik