Belföld

Vitatja a rendőrség állításait a KRÉTA feltörésében részt vevő hekker

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A rendőrség által kiadott információkat több ponton is vitatta az a hekkercsoport, amely magára vállalta a Kréta-rendszert (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) feltörését – derül ki a Telex híradásából.

Pintér Sándor belügyminiszter még pénteken, a Maruzsa Zoltán államtitkár által összetrombitált közoktatási „konzultáción” beszélt először a Kréta fejlesztői rendszere elleni hekkertámadás állítólagos elkövetőiről, egy 13 és egy 15 éves gyermekről, mondván:

azért vannak itt még tehetségek.

Szombaton a rendőrség ezek után részletes közleményben taglalta, hogy az adminisztrációs rendszer feltörésével egy 13 és egy 15 esztendős gyermeket tudtak összefüggésbe hozni, és a két iskolás egymástól légvonalban 82 kilométer távolságban található otthonában házkutatást is tartottak. A közlemény szerint az elkövetők legkevesebb húsz alkalommal léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, több munkaállomást kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem történt olyan, hogy „kártékony szoftverekkel fertőztünk” meg több munkaállomást, hozzáférésünk pedig nem korlátozott volt

– írta szombat éjjel a Telex szerint a Telegram alkalmazáson keresztül a hekkerek egyike, aki azt is hozzátette, hogy a 15 éves fiatal nem a csapatuk tagja, külsős ember volt, tudomásuk szerint csak a breacheket terjesztette.

Csapatunkban pedig nincs 13 éves tag, nem értjük a megemlítést

– írta.

A fiúknál a házkutatások során  a rendőrség állítása szerint számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le. Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, az életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanuló tanúkihallgatására később kerül sor. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, annak elkövetésére magyarázattal nem szolgált, szabadlábon védekezik.

A fiúk a rendőrség szerint összefüggésbe hozhatók számos iskolát érintő bombafenyegetéssel. A 15 éves fiatalkorúval szemben zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is eljárás van folyamatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik