Belföld

Tölgyessy Péter: Válságban az Orbán-rendszer

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A politikai elemző a Partizánban kifejtette: az inflációból 6-7 százalék nem háborús vagy szankciós, hanem Orbán-infláció.

Gyülekeznek a felhők, és most még nem tudni, hogy jön-e egy déli szél, ami elfújja őket és kitisztul az ég, vagy hatalmas vihar jön és óriási égzengés lesz – így jellemezte a jelenlegi politikai helyzet kiszámíthatatlanságát Tölgyessy Péter a Partizán péntek esti műsorában, amit a Telex szemlézett.

A politikai elemző szerint ennyire sok baj még soha nem gyülekezett a Fidesz feje körül:

  • hatalmas az infláció,
  • munkahelyek kerülnek veszélybe,
  • óriási a költségvetési hiány,
  • az uniós szankciók miatt visszatartják a támogatásokat.

Ugyanakkor a Fidesz már bebizonyította, hogy képes a sikeres válságkezelésre – ezt tette 2010 és 2013 között –, kérdés azonban, hogy az az eszköz, amihez ért – a növekedésre épülő gazdaságpolitika – a mostani súlyos infláció idején beválik-e.

Tölgyessy úgy véli a kormány számára a legnagyobb veszélyt most az infláció jelenti, mivel az embereknek jelenleg az áremelkedés a legnagyobb baja. Ennek pedig a 2008-as világgazdasági válság kezelése ágyazott meg, ami után a jegybankok elkezdték a gazdaságba önteni a pénzt. Az elemző szerint a mostani magyar helyzetet a visegrádi országokéval érdemes összehasonlítani. A cseheknél és a lengyeleknél most 16–17 százalékos az infláció, nálunk 23,1 százalék. Ez a 6–7 százalékos többlet nem a háborús vagy a szankciós infláció, hanem az Orbán-rendszer többletinflációja,

ez az Orbán-infláció, ha úgy tetszik

– fogalmazott Tölgyessy. Felidézte: a helyzet kísértetiesen emlékeztet a kommunista időkre, amikor az ország vezetői azt ismételgették, hogy a világgazdasági válság hozzánk nem gyűrűzik be.

Tölgyessy ugyanakkor nem sok esélyt lát arra, hogy a hazai ellenzék képes lenne megdönteni az Orbán-rendszert, és véleménye szerint a tanárok mozgalma sem képes erre. A választók 2022-ben nem akarták, hogy ez az ellenzék vezesse az országot, és a többség véleménye most is az, hogy egy ilyen válság idején erre az ellenzékre nem lehet rábízni a hazát – idézi Tölgyessyt a Telex.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik