Belföld

Szijjártó: Zöld energiát hozunk a tenger alatt Magyarországra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombaton reggel még a ferihegyi reptérről jelentkezett be új Facebook-posztjával a külgazdasági és külügyminiszter, aki ma Bukarestbe utazott.

Mint írta:

Ma Bukarestben megállapodást írnak alá Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői egy, a világon egyedülálló infrastrukturális beruházásról. A Fekete-tenger alatt létrejövő több mint 1000 kilométeres víz alatti vezeték a kaszpi térségben, vagyis az Azerbajdzsánban és Georgiában előállított zöld áramot fogja Közép-Európába, így Romániába és Magyarországra szállítani.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a háború miatt Európában ellátási válság van, amelynek feloldása csak úgy lehetséges, ha új energiaforrásokat tudunk Európába irányítani. „Ez azonban mindaddig csak álom marad, amíg a megfelelő szállítási útvonalak létre nem jönnek. Az energiabiztonság fizikai és nem politikai kérdés, politikai nyilatkozatok helyett valódi építkezésre van szükség. Ma Bukarestben egy fontos lépést teszünk ebbe az irányba” – fogalmazott a külügyminiszter.

Késő délelőtt Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta, megszületett az a négyoldalú megállapodás, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, egy új vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben.A tárcavezető beszámolt róla, hogy hazánk a most aláírt megállapodás nyomán zöld áramot tud majd importálni a dél-kaukázusi országból a Kaszpi-tengeren végrehajtandó szélerőmű-beruházásoknak és az összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték megépítésének köszönhetően. Kiemelte: a vezeték tenger alatti része 1195 km hosszú lesz, ami új világcsúcsnak számít e tekintetben. A megvalósíthatósági tanulmányra már áprilisban megkapta a megbízást egy olasz cég, ennek 2,5 millió eurós költségét a Világbank fedezi, és a dokumentum jövő év végére el fog készülni. Innentől kezdve a beruházás elvileg három-négy évet vehet igénybe. Hozzátette: Azerbajdzsán jelenleg beruházókat gyűjt szélerőművek telepítésére a Kaszpi-tengeri offshore területeken.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a projektet közös érdekű beruházásként kezeli, és ezért a fejlesztésre 2,3 milliárd eurós támogatást irányzott elő. Az 500 kilovoltos vezeték lefektetését hatalmas mérnöki teljesítménynek nevezte, hangsúlyozva, hogy ekkora távolságon már nagy a hálózati veszteség, valamint hogy minél mélyebben fut a vezeték, annál nagyobb nyomást kell kibírnia. Szijjártó Péter közölte, hogy vannak tervek arra nézve is, hogy a vezeték mellé optikai kábelt is lefektessenek.

A bukaresti találkozón részt vett Orbán Viktor is – írja az MTI. A kormányfő is úgy fogalmazott, hogy a világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország azzal, hogy a világ leghosszabb, tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készül. Orbán hangsúlyozta: az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik