Belföld

Megalázó tanárbüntetésnek tartja a DK a januári fizetésemelést

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Miután a forrongó iskolák megfegyelmezésével megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszter zárt ajtók mögött kioktatta és megfélemlítette a pedagógusokat, következett az Orbán-kormány büntetése: elmaradt a januári béremelés, és csak a pedagógusok szakmai pótlékán változtattak – így értékelte Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció oktatási és kulturális árnyékminisztere a Magyar Közlönyben tegnap este megjelent rendeletet. Mint fogalmazott, „ez papíron is megalázóan kis mértékű fizetésnövekedést jelent, pedig a száguldó orbáni infláció miatt drámai mértékben értéktelenednek el a tanári fizetések.”

Barkóczi árnyékminiszterként úgy látja – a pedagógusok szakszervezeteivel egyetértésben –, hogy januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, mert az „orbáni infláció” felemészti a tanárok fizetését, ami tömeges pályaelhagyáshoz vezethet.

A béremelés fedezetét Európa legmagasabb áfájából származó, az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből és a leállított kormányzati beruházások forrásaiból lehet biztosítani. Vagyis Orbán Viktor hazudott: nem kell várni az Orbán-kormány miatt felfüggesztett európai uniós pénzekre, mert a magyar költségvetésben már bőven megvan a béremelés fedezete. Azonban az Orbán-kormányt hidegen hagyja a tanárok létbizonytalansága, ezért az árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a pedagógusok végre tisztességes bért kapjanak

– fogalmazott Barkóczi Balázs.

Frissítés, reagált a Fidesz

Kétszínűség Gyurcsányéktól pedagógusbéremelésről beszélni – reagált a Fidesz Barkóczi tájékoztatójára. Szerintük amikor a baloldal hatalmon volt, nem hogy adtak volna bármit a pedagógusoknak, hanem elvettek tőlük egyhavi bért. „Sőt még most is mindent megtettek azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá az országot megillető uniós forrásokhoz és a pedagógusok ne kapjanak béremelést. Gyurcsányék saját politikai céljaik érdekében kihasználják a pedagógusokat. Ha 2023 január elsejével hozzáférhet Magyarország az operatáv programok forrásaihoz, akkor már januártól lesz béremelés a pedagógusoknak” – írta a kormánypárt sajtóosztálya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik