Belföld

Nagy Márton: Nincs világválság, kizárólag Európa van válságban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Amikor azt mondjuk, hogy energiaválság van, akkor az alatt egyetlen régiót értünk, és az Európa. Hamis felvetés, hogy globális világválság van, kizárólag Európa van válságban

– jelentette ki beszédében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdasági Alapítvány rendezvényén, melyet az Index közölt.

A tárcavezető aláhúzta, hogy az európai gázár 5-6 szorosa az amerikainak, ami jelentősen rontja a régió versenyképességét. Ugyanis az elszálló energiaárakkal járó többletköltségek miatt a külföldi működőtőke-befektetések elkerülik az uniót, amitől viszont erősen függ az európai gazdaság. Úgy látja, az energiaárak, az infláció és a bérköltségek növekedése a recesszió mellett megélhetési válsággal is fenyeget.

Kitért arra is, hogy az Egyesült Államok gazdasága nincs válságban, egy ciklus közepén van, egy túlhevülés utáni kiigazítást láthatunk, míg Ázsiában a keményvonalas Covid-politika mérséklődésével is visszaerősödik a gazdaság. 

Nagy kitért a magyar gazdaság kilátásaira is, és rögtön beszéde elején leszögezte,

nem tudjuk úgy indítani az évet, hogy minden jó és minden klassz.

A jövő évben is velünk marad az infláció: január–februárban maradhat a magas, 25–27 százalék közötti pénzromlás, majd az év hátralevő részében erőteljesebb javulásnak indul, decemberre pedig egyjegyűre csökkenhet. Hozzáteszi: Magyarországot stabil gazdasági mutatók mellett érte a válság, éppen ezért nem is ütötte meg súlyosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik