Belföld

A kórházi adósság rendezésére ígért pénz felét sem adta oda a kormány

19 milliárd forintot ad a kormány kórháziadósság-rendezésre – vette észre a hvg.hu a kedd este megjelent Magyar Közlönyben. Az összeg azért érdekes, mert az egészségügyi államtitkár korábban egy konferencián 42-45 milliárd forintot kompenzációt ígért a kórházaknak.

A Magyar Közlönyben egy kormányrendelet és egy kormányhatározat jelent meg a témában. Az előbbiből kiderül, hogy működési támogatást kapnak azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák, amelyek adóssága október végén meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2022. január és november között kifizetett finanszírozás öt napra jutó összegét. A pénz csak olyan adósságok rendezésesére fordítható, melyek kiegyenlítésére az egészségügyi szolgáltató a Járvány Elleni Védekezési Alapból még nem kapott támogatást.

A rendelethez kapcsolódó határozat 19 milliárd forinttal megemelte a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzatait. A pénzből az adósságállományt a követelés lejárta szerinti sorrendben kell törleszteni, első körben pedig a büntetés-végrehajtás felé fennálló szállítói tartozásokat kell rendezni.

Az állami kórházak lejárt tartozásai az októberi adatok alapján 46,7 milliárd forintra rúgtak, 8,3 milliárd forinttal többre, mint egy hónappal korábban.

Már régen kialakult az a gyakorlat, hogy az év végén az állam valamennyit segít törleszteni a kórházak tartozásaiból, ugyanis az egészségügyi intézmények évtizedek óta nem tudnak kijönni a működésükre kapott pénzből. A Mfor számolt be róla novemberben, hogy egy, a sajtó kizárásával megrendezett konferencián tartott tájékoztatót a témában Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Ebből kiderült, hogy a kormány az idén a felhalmozódott adósságok nagyjából háromnegyedét – 42-45 milliárd forint – tervezi kifizetni, szemben a tavalyi 90 százalékos és a 2020-as 80 százalékos kompenzációval.

A becslések szerint év végére körülbelül hatvanmilliárd forint körül lesz a kórházi adósságállomány. Ebből fizet ki a kormány – a jelenlegi információk alapján – 19 milliárd forintot a korábban megígért 42-45 milliárd forint helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik