Belföld

Publicus: Orbán Viktort 61%, Soros Györgyöt 3% okolja az EU-büntetésért

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A hétfői brüsszeli döntés előtt készített felmérés szerint a fideszesek 12 százakléka a kormányfőt, 57 százaléka az EU-t tette felelőssé.

A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint a kormány, a Fidesz és személyesen Orbán Viktor a felelős azért, hogy az Európai Bizottság (EB) a források egy részének befagyasztását javasolta a múlt hónap végén – derült ki a Publicus Intézet december 5-8 között, a Népszavának készített felméréséből. A november végi javaslat vezetett a hétfői döntéshez, amit a lap a megegyezés ellenére történelmi büntetésnek nevez.

Tízből kilencen hallottak arról, hogy az EB azt javasolta, a Magyarországnak járó támogatások kifizetését kössék szigorú feltételekhez, egy részét tartsák vissza, míg a kormány nem teljesíti az előírásokat. A kérdésre, ki a felelős ezért, a megkérdezettek 61 százaléka azt válaszolta, hogy Orbán Viktor, a pártja és a kormánya. 20 százalék okolta az EU-t, 11 százalék az ellenzéket, 7 százalék az orosz-ukrán háborút, a szankciókat, 3 százalék pedig Soros Györgyöt.

A választásokon még együttműködő ellenzéki pártok hívei közül 91 százalék, a bizonytalanok 61 százaléka, illetve a fideszesek 12 százaléka  tette felelőssé Orbán Viktort (Fideszt/kormányt) az uniós pénzek visszatartásáért.

Az EU-t a fideszesek 57, a bizonytalanok 13, az ellenzékiek 4 százaléka. az ellenzéket 31 százaléknyi Fidesz-szavazó, 9 százaléknyi bizonytalan, 1 százaléknyi ellenzéki okolta. A háborút (szankciókat) a fideszesek 12, a bizonytalanok 11, az ellenzékiek 2 százaléka, Soros Györgyöt a kormánypártiak 8, a bizonytalanok 4 százaléka tette felelőssé. Erre a lehetőségre ellenzéki nem szavazott.

A Népszava azt írja, a felmérés alapján egyelőre nem túl hatásos a kormánypropaganda, amely az ellenzékre hárítaná a felelősséget.

Módszertan

A hétfői brüsszeli döntés előtt készített felmérés a felnőtt népességet reprezentáló 1009 fő telefonos megkérdezésével készült. A kutatásba bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint megbízhatóan reprezentálják a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. A vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna. Ez a mintahiba nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adnak meg.

Kapcsolódó
IDEA: Orbán „bomlasztó”, miatta nem jön uniós pénz – ezt mondja a relatív többség
Az intézet kutatása szerint javulna a viszony az Európai Unióval, ha más lenne a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik