Belföld

Tarifaemelésről tárgyalnak a fővárossal a taxisok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hétfőn tárgyal az Országos Taxis Szövetség a fővárosi önkormányzattal a tarifaemelés lehetőségről – közölte Metál Zoltán, a szakmai szövetség elnöke az ATV Start című műsorában. Az érdekképviseleti vezető utalt rá, hogy tapasztalatuk szerint a tavaszi 35 százalékos emelést elfogadta az utazóközönség.

A taxisok és fuvaros vállalkozások a legtöbbször általányadózok vagy katások: így sok dolgozó ügyel arra, nehogy átlépje az évi 12 milliós határt. Ennek érdekében – mint kiderült – sokan már szabadságra mentek, ami miatt az év végén kevesebb lesz a taxis.

Közölték: az ágazati problémák orvoslása céljából a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen javaslatcsomagot adnak át a Pénzügyminisztériumnak, amiben azt kérik, hogy a kisvállalkozók – az oktatók, autómentők, taxisok – valamilyen másmilyen adófajtát vehessenek igénybe.

Ismert: a kormány a múlt héten, kedd este jelentette be, hogy megszünteti az üzemanyagra vonatkozó ársapkát, így ezentúl már mindenki drágábban juthat hozzá a benzinhez és a gázolajhoz, mint a kormány által korábban meghatározott 480 forintos hatósági ár. Emiatt több szektorban áremelések jöhetnek.

Korábban a céges autók közül hivatalosan csak a taxik juthattak kedvezményesen benzinhez vagy gázolajhoz, azonban sok autós oktató és futár is saját kocsival dolgozik, így ők is olcsóbban tankolhattak.

Metál a múlt héten újságírói kérdésre így fogalmazott:

Azokban a városokban, ahol a települési önkormányzatoknak nincs szerepvállalásuk a helyi taxitarifa megállapításában, akár holnaptól dönthetnek a taxisok és a fuvarszervező irodák a magasabb viteldíjak bevezetéséről. Azokban a városokban pedig, ahol hatósági áron fuvaroznak a taxisok, kezdeményezhetik a taxisok, a szakmai kamarák, valamint az érdekképviseletek a díjak emelését a költségeik komoly mértékű emelkedése miatt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik