Belföld

Van, ahol már holnap drágíthatnak a taxisok

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Bizonyos helyeken a taxisok akár már holnap érvényesíthetik a benzinársapka eltörlése miatt keletkezett tarifaemelési igényeket. Mivel a 480 forintos üzemanyag-ársapka rájuk is vonatkozott, ezért az ügyben már szerdán Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult a Független Egységes Szakszervezetek Szövetsége, tagszervezete, a Nemzeti Szakszervezet, illetve a Taxis Tagozat.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán szerdán az Index kérdésére a következőket mondta:

Azokban a városokban, ahol a települési önkormányzatoknak nincs szerepvállalásuk a helyi taxitarifa megállapításában, akár holnaptól dönthetnek a taxisok és a fuvarszervező irodák a magasabb viteldíjak bevezetéséről. Azokban a városokban pedig, ahol hatósági áron fuvaroznak a taxisok, kezdeményezhetik a taxisok, a szakmai kamarák, valamint az érdekképviseletek a díjak emelését a költségeik komoly mértékű emelkedése miatt

Szerinte a megnövekedett költségek kigazdálkodása komoly terhet ró a taxisokra, sőt sokan nem is biztos, hogy ki tudják gazdálkodni ezt, ami sok sofőr számára okozhat megélhetési problémát.

Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e velük a kormány, az érdekképviseleti vezető úgy válaszolt: a kormánynak nincs szüksége arra, hogy ilyen és hasonló stratégiai döntések esetében szakmai szervezetekkel egyeztessen, hiszen a szaktárcák vezetői jól ismerik a kamarák és a szakmai szervezetek álláspontját a korábbi szakmai egyeztetéseknek köszönhetően.

„Az elmúlt napok kaotikus üzemanyag-ellátásából arra lehetett következtetni, hogy túl sokáig nem tartható fenn az üzemanyaghiány, ezért a kormány hozott egy gyors, ám annál egyértelműbb stratégiai döntést” – fejtette ki a véleményét az érdekképviseleti vezető. Szerinte ha a tarifaemelés olyan mértékű lesz, ami elrettenti az utast a szolgáltatás igénybevételétől, az a taxisoknak bevételkiesést jelenthet.

A fővárosban az idén májusban egyszer már harmadával drágultak a taxis tarifák. A főváros és a a taxis szervezetek kompromisszumos megegyezése alapján akkor az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik