Belföld

Feltehetnék néhány kérdést? Nem – felelte Orbán Viktor

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Telex egy olvasói tipp alapján a hétfői mise után próbálta megszólaltatni a kormányfőt.

Több aktuális kérdésről is próbálták a miséről testőrei kíséretében távozó Orbán Viktor véleményét megtudni hétfő reggel. Hiába. A miniszterelnök nem felelt. Pontosabban csak annyit válaszolt, amikor megkérdezték, feltehetnének-e néhány kérdést, hogy „nem”, majd ehhez még annyit azért hozzátett:

Ember, most jövök ki a templomból!

A Telex videója szerint hiába kísérték végig Orbán Viktort a templomkertben, amíg az autójához ért a kormányfő csak mosolyogva hallgatott, ballagott. Így nem sikerült megtudni az alábbiakat:

  • igaz-e, hogy a kormány jelentős külföldi hitelfelvételt tervez jövőre,
  • beszélt-e már Matolcsy Györggyel a jegybankelnök erős kritikája óta,
  • elfogadhatónak tartja-e, hogy kirúgtak 13 tanárt,
  • lát-e hasonlóságot saját kordonbontása és a pedagógusok polgári engedetlensége között.

Orbán Viktor végül arra sem válaszolt, hogy miért nem ad interjút immár évek óta olyan hazai médiumnak, ahonnan kritikus kérdéseket kaphatna. A Mandiner mindezt úgy értékelte, hogy a Telex „lerohanta” a kormányfőt, noha korábban azt, amikor Bohár Dániel (Megafon) interjúja hiúsult meg, ezzel a címmel adta közre: Így rohant el a kérdések elől Szabó Tímea (videó).

Néhány hete egy Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, nem elvárható, hogy Orbán Viktor interjút adjon a kritikus sajtónak. Amikor arról kérdezték, az rendben van-e, hogy főnöke egy egész szerkesztőségre mondta, hogy fakenews-gyár, amikor a Telex újságírója kérdezni szerette volna, azt felelte, ez nehéz vita, nem jelentené ki, hogy a fakenews-gyár kizárja azt, hogy ott újságírók dolgoznak. A Baranyi-interjú ügyéről viszont úgy vélte, egy politikusnak nincs joga ahhoz, hogy meghatározza, ki újságíró, ki nem, azt viszont mindenki eldöntheti, hogy kinek akar válaszolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik