Belföld

Le Monde: Tiborcz István mégsem veszi fel az EU-tól elnyert 156 milliós támogatást

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Visszalépett Tiborcz István attól a 156 millió forintos uniós támogatástól, amit erdősítésre nyert meg: mégsem veszi fel a pénzt, amelyre sikeresen pályázott. Ez összefügghet azzal, hogy a héten írtuk meg, hogy noha a jogállamiság problémák miatt továbbra sem érkeznek meg maradéktalanul a Magyarországnak járó uniós pénzek, a miniszterelnök veje az előző ciklus uniós forrásai közül 156 millió forintos vissza nem térítendő támogatást mégis el tudott vinni, amit november 3-án ítéltek meg neki.

Azt, hogy Tiborcz nem veszi fel a támogatást, a francia Le Monde érdeklődésére árulta el a szóvivője, aki mindezt „gazdasági megfontolásokkal” magyarázta. Az nehezen érthető, hogy milyen gazdasági megfontolások lehetnek egy önrész nélküli támogatás visszautasításában, viszont az kétségtelen, hogy nagyon rosszul néz ki, ha a miniszterelnök veje uniós pénzeket vesz, miközben pár nap múlva dönt az Európai Unió a Magyarországnak járó uniós támogatások befagyasztásáról.

Amikor pár napja Tiborczékat megkerestük, még nem merültek fel „gazdasági megfontolások” a projekttel kapcsolatosan. „Az erdőtelepítés Bicske térségben olyan lejtős területeken valósulhat meg, ahol a szél és a vízerózió elleni védekezés rendkívüli jelentőséggel bír, továbbá olyan zöldfolyosó kialakítását is szolgálja, mely a fajok szabad mozgását, elterjedését elősegíti” – magyarázta a 24.hu-nak Tiborcz kommunikációs munkatársa.

Tiborcz két éve is nyert uniós támogatást erdősítésre, akkor 215 millió forintot, édesapja, Tiborcz Sándor István pedig tavaly több mint 632 millió forintot kapott erre a célra EU-s forrásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik