Belföld europoli

Ismét brüsszeli pénzt osztanak az uniós forrásokért harcoló Orbán Viktor vejének

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Csak erdősítésre Tiborcz István és apja együtt már több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Bár a Magyarországnak járó uniós pénzek jogállamisági problémák miatt továbbra sem érkeznek maradéktalanul, az előző ciklus uniós forrásai közül a vidékfejlesztési program támogatásai továbbra is elérhetők. Ebből a forrásból nyert el 156 millió forint vissza nem térítendő támogatást Tiborcz István – értesült a 24.hu.

A kormányzati pályázati portál adati szerint Orbán Viktor miniszterelnök vejének ismét erdősítés támogatására ítélték meg a brüsszeli pénzt november 3-án. Ugyanerre a célra már két éve is jelentős összeget nyert el, mint megírtuk, a 2020. októberi döntés értelmében 215 millió forint vissza nem térítendő támogatás járt Tiborcz Istvánnak.

Csakúgy, mint a korábbit, a friss beruházást is teljes egészében finanszírozza az unió, tehát nem szükséges önrészt fizetnie a pályázónak. A részletekről érdeklődve megkerestük Tiborcz Istvánt. Az erdősítésről kommunikációs munkatársa azt közölte:

Az erdőtelepítés Bicske térségben olyan lejtős területeken valósulhat meg, ahol a szél és a vízerózió elleni védekezés rendkívüli jelentőséggel bír, továbbá olyan zöldfolyosó kialakítását is szolgálja, mely a fajok szabad mozgását, elterjedését elősegíti.

Mint írta, a projekt keretében összesen 22,7 hektár erősen erodált, korábban döntően lucernával hasznosított lejtős szántó területen létesül erdő. Hozzátette, hogy ez a pályázat nem áll összefüggésben a korábban ugyanerre a célra elnyert támogatással, a két projekt független egymástól.

Az unió által támogatott erdősítési pályázatokon Tiborcz István mellett édesapja is sikeres volt. Tiborcz Sándor István tavaly 687 millió forintot nyert el erre a célra, az összeget a Fejér megyei Csabdin használja fel, ahol a család birtoka is található, a település külterületének számító Tükröspusztán. Akkor az idősebb Tiborcz kérdésünkre azt közölte, egy 130,5 hektáros területen kezdődik erdőtelepítés, elsősorban akácerdő és egyéb keménylombos fajok, például csertölgy telepítése valósul meg olyan területeken, amelyek mezőgazdasági hasznosításra csak korlátozottan alkalmasak.

Mindez azt jelenti, hogy Tiborcz István és édesapja együtt már több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós forrást nyert el csak erdősítési célra.

Vidékfejlesztési célokra pedig összességében ennél is több támogatást ítéltek meg nekik. Noha a hivatalos adatok többször is változtak az elmúlt években, a jelenlegi nyilvántartás alapján Tiborcz István valamivel több mint 632 millió forint vissza nem térítendő európai uniós agrártámogatást nyert el, apja pedig 690 milliót. Kettejüknek együtt tehát már több mint 1,3 milliárdot ítéltek meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik