Belföld

Hernádi Zsolt: Megértettük, hogy az ársapka átmenetileg szükséges, de a hangsúly az átmenetin volt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elmúlt napok viharos történései után interjút közölt a Telex Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával, ahol többek mellett az itthon kialakult üzemanyaghiányról, az ársapkáról és az uniós szankciókról is kérdezték. A beszélgetést a lap decemmber 6-án délután rögzítette, alig pár órával azelőtt, hogy egy szokatalan idejű kormányinfón, este fél tizenegy után a kormány eltörölte a benzinársapkát, így erre Hernádi csak utólag tudott reagálni.

A Mol-vezér azt mondta, heteket vesz igénybe, hogy a döntés után az üzemanyag elérhetősége visszaálljon a megszokott szintre, az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet.

Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország

– fejtegette.

Arra a kérdésre, hogy úgy is megérte-e az ársapka eltörlése, hogy a kormány újabb adók formájában elvonja a nyereséget a Moltól, Hernádi azt mondta, az ellátásbiztonság szempontjából egészen biztos jó döntés született, az ország érdeke is ezt kívánta. Az elnök szerint hatalmas teher az extraprofit adó, hiszen ennek a pénznek meglett volna a helye máshol, például beruházásoknál jó hasznát vették volna. De mint mondja, adót fizetni kötelező, egy Mol-méretű és -fontosságú vállalatnak pedig kell, hogy legyen olyan felelősségtudata, hogyha 10-12 évente átmeneti jelleggel egy ilyen adó bevezetésére sor kerül – és egyébként hagyják őket dolgozni – akkor tudomásul kell venniük.

Bár a benzinársapkát már tavaly novemberben bevezette a kormány, rendre előkerül a kormányzati kommunikációban, hogy az üzemanyagárak a szankciók miatt szálltak el, és kivezetni is végül az uniós szankciók miatt kellett az árkorlátozást. Hernádi maga sem tartja jó döntések a szanckiókat, véleménye szerint túl nagy kockázatot vállalt ezzel az Európai Unió.

Túl sokba fog kerülni, elveszítjük a versenyképességünket. Ha az a cél, hogy Oroszországot leültessük, azt vajon elérjük így? Miért gondoljuk azt, hogy az oroszok csak némán beledőlnek a kardjukba, és nem adják el más piacokon az olajukat, vagy a gázukat? De, el fogják tudni adni

– jelentette ki a Mol-vezér.

Végül arra is rákérdeztek, mi a véleménye arról, hogy amikor a hónap elején országszerte drasztikussá vált a hiány, egyesekben felmerülhetett, hogy a Molnak érdeke volt ráerősíteni a pánikra, hogy végre lépésre késztesse a kormányt. Hernádi azt mondta, ezek voltak azok a helyzetek, amikor tényleg felment benne a pumpa, majd úgy folytatta:

Tudok olyan politikusról, aki azt mondta, hogy ez szabotázs, vagy hogy direkt okoztunk tűzesetet.

Ahogy a kormányinfón is, itt is elmondta, úgy teljesítettek, ahogy tudtak, ennyit tudtunk csinálni. Megértették, hogy az ársapka egy átmenetileg szükséges intézkedés, de a hangsúly az átmenetin volt. Aztán elkezdődtek a problémák és a diszfunkciók. Mint mondja, a százhalombattai finomító nagyon jó kapacitáson, évi átlagosan 93 százalékosan működik, ám így is rengeteg részleges leállás van az 51 különféle üzemben. Csak békeidőben az áltagember nem tud erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik