Belföld

Emberkereskedelem és kényszermunka: 13 áldozatot azonosítottak, tíz gyanúsított van

Tíz embert hallgattak Magyarországon ki emberkereskedelem és kényszermunka elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az Europol szervezésében megvalósuló nemzetközi akcióval kapcsolatban.

A közlemény szerint az EMPACT (Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen) egy multidiszciplináris, a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós rendvédelmi kezdeményezés, amelynek célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése.

Az október 24. és 30. között tartott akció fókuszában ezúttal a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés és a koldultatás megelőzése és felszámolása állt. Magyarországon több megyei rendőr-főkapitányság (Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) is sikeres elfogásokat hajtott végre: 10 embert hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Az elkövetők mindegyike magyar állampolgár, közülük négy ember gyanúsítható kényszermunka elkövetésével és hatan szexuális kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntettével. A rendőrök 2887 embert, 1811 járművet, 3344 okmányt és 293 helyszínt ellenőriztek, köztük üzlethelyiségeket, szórakozóhelyeket, masszázsszalonokat, mezőgazdasági területeket.

Az ellenőrzések során 13 áldozatot azonosítottak, akik közül heten szexuális célú kizsákmányolás sértettje. Mindannyian nők, és öt kiskorú van közülük, hatan pedig kényszermunka sértettjei

Ajánlott videó

Olvasói sztorik